Реклама


Четвъртък, 19 Август 2010г. 08:43ч.

ХИПОТОНИЯ

Оценете статията
(1 vote)

Хипотония. Причини за хипотония

Среща се най-често у лица от астеничния конституционален тип.

Хиперстеничните боледуват много по-рядко. Касае се за нарушение на сложния нервно-хуморален апарат, който регулира тонуса на кръвоносните съдове (кора, подкорие, хипофиза, надбъбреци и депресорен прибор). Нерядко хипотоничното състояние се съпътствува от невроза.

Симптоми на хипотония

Болните се оплакват често от отпадналост, слабост, сърцебиене, задух и стягане на главата особено при пренапрежение. При физикалното изследване се открива астеничен habitus и капковидно сърце. Приспособителната способност на сърдечно,съдовата система е недостатъчна. При преминаване от хоризонтално във вертикално положение се получава значително спадане на артериалното налягане. При физическо напрежение артериалното налягане не показва съответното повишаване. Пулсът показва лабилност. Понякога настъпват периоди на значителен упадък на силите и намалена работоспособност. Болните получават и болки зад гръдната кост, които се дължат на недостатъчното оросяване на миокарда.

Прогнози при хипотония

Прогнозата е благоприятна. Обаче при изразена астенична конституция не може да се очаква оздравяване, ако в ранното детство и юношеството не се провеждат системно физическо натоварване, което да подобри адаптационната способност на сърдечно-съдовата система.

 

Последна промяна на Четвъртък, 19 Август 2010г. 08:49ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...