Реклама


Четвъртък, 19 Август 2010г. 09:55ч.

АНЕВРИЗМА НА АОРТАТА

Оценете статията
(6 гласа)

Аневризма на аортата. Причини за аневризма на аортата

Аневризмата се развива най-често във възходящата част и дъгата на аортата. Причина за появата на аневризмата на гръдната част на аортата е луетичният аортит, докато в повечето случаи аневризмата на коремната аорта се дължи на атеросклероза. Ревматичният аортит в детската възраст много нарядко може да доведе до аневризма на аортата. При луетичната аневризма разширяването е торбовидно, а при атеросклерозата аортата е равномерно разширена.

Симптоми на аневризма на аортата

Симптоматологията на аневризмата на аортата обхваща симптоми, които се откриват посредством физикалното и рентгеновото изследване, и такива, които се дължат на притискане на околни органи.

При оглед, ако аневризмата е голяма и повърхностно разположена, отпред вдясно от гръдната кост се вижда тумор, пулсиращ във всички направления. Туморът изпъква още по-ясно, ако са узурирани ребрата и гръдната кост. Пулсациите са в зависимост от това, дали аневризмата е близо до гръдната стена. Когато аневризмалното отвърстие е тясно и кухината е в значителна степен изпълнена с тромби, пулсациите са съвършено слаби или съвсем липсват. При аневризма на възходящата част на аортата се установява притъпление вдясно от гръдната кост, а при аневризма на дъгата на аортата - на manubrium sterni. При аускултация в областта на аневризмата се чува продължителен систоличен шум, който се палпира; причинява се от вихровите движения, които се образуват при преминаването на кръвта през стесненото място на аневризмата. По-рядко се чува и диастоличен шум, който се дължи на настъпилата инсуфициенция на аортните клапи.

Ако аневризмата на аортата е отдалечена от гръдната стена или пък е с малък размер и не дава характерните физикални данни, тя може да се открие чрез рентгеновото изследване. Тогава се вижда закръглена, изхождаща от аортата, силно пулсираща сянка. При наличност на аортна инсуфициенция лявата камера е хипертрофирана.

Симптоми на големите аневризми на аортата

Големите аневризми дават симптоми на притискане на съседните органи. Аневризмата, която се разширява напред, разрушавайки гръдната кост и ребрата, причинява силни болки. Когато пък аневризмалната торба се разширява нагоре, може да упражни натиск върху горната празна вена. Тогава се получава подуване на шийните вени, а може да се появи и оток на шията. Аневризмата на низходящата част на аортата, притискайки хранопровода, може да причини дисфагия. Ако се получи разрушаване на гръбначния стълб, болният се оплаква от силни, често с опасващ характер болки от притискане на интеркосталните нерви и техните коренчета. Ако аневризмата на дъгата на аортата се разширява предимно в конкавната част на същата, могат да се получат следните симптоми: 1. Афония вследствие притискане на n. recurrens. 2. При силно притискане на левия бронх се получава бронхостеноза, която дава симптоми на белодробна ателектаза. 3. Положителен симптом на Оливер-Кардарели, който се състои в следното: ако хванем с два пръста ларинкса на болния в областта на cart. thyreoidea, усещаме как при всяка систола той се дърпа надолу. Обяснява се с това, че аортата възсяда левия бронх и когато има аневризма, последната тласка при всяка систола бронха, като дърпа ларинкса и трахеята надолу. При аневризма на дъгата на аортата може да се установи също така pulsus differens.

Протичане и прогноза при аневризма на аортата

Разширяването на аневризмата напредва поради непрекъснатото разтягане на стената й. Състоянието на болния се отежнява от съпътствуващата аортна инсуфициенция и от стеснението на коронарните артерии на сърцето. Може да настъпи пробив на аневризмата най-вече в трахеята или бронха, в перикардиалната торбичка и по-рядко в хранопровода. Пробивът причинява внезапна смърт.

 

Последна промяна на Четвъртък, 19 Август 2010г. 10:05ч.
Още в тази категория: « ХИПОТОНИЯ СТЕНОКАРДИЯ »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...