Реклама


Четвъртък, 19 Август 2010г. 13:18ч.

СТЕНОКАРДИЯ

Оценете статията
(4 гласа)

 

Стенокардия. Какви са причините за стенокардия?

Стенокардията е разпространено заболяване. Среща се по-често у мъжете, отколкото у жените (5: 1). Появява се обикновено след 40-годишна възраст, но може да се наблюдава и в сравнително по-млада възраст. По-често се среща у професии, при които работата е съпроводена с особено големи психични напрежения.

Главната причина за стенокардията е атеросклерозата на коронарните артерии, която предизвиква стеснение на лумена на артериите. В много малък брой случаи причината може да бъде луетичен мезаортит, аортен или митрален порок, коронарит. До стенокардия води и прекомерното пушене (никотинизъм). Много нарядко се среща и вазомоторната стенокардия, която е xapaктернa с това, че няма анатомически нарушения в стените на коронарните артерии.

Стенокардията се явява в резултат на спазъм на коронарните артерии. Спазъмът причинява исхемия на миокарда, която предизвиква дразнене на центростремителните нерви. Достигнало в кората на главния мозък, дразненето се възприема като болка. Спазъмът се благоприятствува от атеросклеротично променената стена на коронарните артерии, чийто нервен апарат става свръхвъзбудим. Пътят на рефлексната дъга е през гръбначния мозък. Поради тази причина възбуждението, възникнало в тези сегменти, се разпространява в т. нар. метамерни зони (шията, лявата ръка, гърба). В тези зони на по­вишена чувствителност се излъчва болката. Касае се за висцеросензорен рефлекс.

Симптоми на стенокардия

Стенокардията се характеризира с появата на пристъп от болка в сърдечната област (без задух). Болката се явява внезапно, най-често при физически напрежения, напр. при движение. Болният е принуден да спре. Със спирането обикновено болката се прекратява. Друг път болката се получава, когато болният се движи срещу вятъра. Стенокардният пристъп може да се получи и при охлаждане (при събличане в студена стая, лягане в незатоплено легло), а също и след нахранване. В най-тежките случаи, когато атеросклеротичните изменения на коронарните артерии са силно напреднали, болката може да се появи и при покой, най-често нощно време, когато болният спи. Появата на болката е във връзка с преобладаването през нощта на тонуса на парасимпатикуса. Освен това при легнало положение се увеличава количеството на циркулиращата кръв, което обременява сърцето. Болката продължава различно: от минута до 15-20 минути. Тя може да бъде и краткотрайна.

Болката се локализира в сърдечната област, по­точно определено в горната част на гръдната кост и вляво от нея. При все че по-нарядко, болката може да има и съвършено атипична локализация (в епигастралната област, в лявото рамо и др.). Тя има различен характер: остра, режеща, притискаща, пареща; може също да се придружава от смъртен страх. Характерно за болката е нейното излъчване.

Тя може да се излъчва главно в лявата ръка (по нейната вътрешна повърхност), в лявото рамо, а често и в лявата лопатка. Рядко болката се излъчва в дясната ръка или горната част на корема.

Пристъпите могат да се предшествуват от психично напрежение.

С влиянието на психичната сфера върху вегетативната нервна система, регулираща коронарното кръвообращение, могат да се обяснят пристъпите от стенокардия, които настъпват през време на вълнение или непосредствено след него.

Болката се съпътствува от редица други прояви от нервнорефлекторен произход: болните пребледняват, пулсът се учестява или забавя, кръвното налягане се повишава или понижава в зависимост от това, дали преди това е било с тенденция към хипертония или хипотония. В края на пристъпа болния може да отдели голямо количесто урина, да се изпусне по-голяма нужда. При много тежък пристъп, когато болката е извънредно силна, болният може да изпадне в шоково състояние, което представлява сериозно усложнение.

Понякога пристъпите от стенокардия имат чисто условнорефлекторен характер.

Прогноза при стенокардия

Прогнозата при стенокардията е в зависимост от атеросклеротичните изменения в стените на коронарните артерии. При напреднали изменения стенокардията обикновено завършва с остра тромбоза. По-благоприятно протичане имат случаите, при които има само нарушение на нервния прибор, регулиращ коронарното кръвообращение. Такава стенокардия се развива най-вече при хипертоничната болест.

Последна промяна на Петък, 14 Януари 2011г. 10:02ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...