Реклама


Петък, 20 Август 2010г. 09:58ч.

НЕКРОЗА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Оценете статията
(1 vote)

Остра некроза на черния дроб

В черния дроб се установяват дистрофични промени в различна степен. Черният дроб е силно намален, има жълтеникав цвят и мека консистенция. В централните части на чернодробните делчета се намират некротични изменения в чернодробните клетки и кръвоизливи. На други места обаче се установява регенерация на запазените чернодробни клетки. От размера на процесите на регенерация зависи дали чернодробната некроза ще протече остро, подостро или хронично. Автолитичната некроза на черния дроб се дължи на това, че ферментите, изработени от чернодробните клетки, започват приживе да смилат увредените чернодробни клетки. По такъв начин се стига до автоинтоксикация от чернодробен произход.

Причините за остра некроза на черния дроб са различни:

1. Тежко протичащ вирусен хепатит. 2. Бременност, която благоприятствува преминаването на острия хепатит в некроза. 3. Интоксикация с фосфор, хлороформ, гъби, тетрахлорметан. 4. Храна, оскъдна на белтъци. 5. Инфекциозни болести.

Симптоми на чернодробна некроза

Жълтеницата, която има болният от известно време, се засилва и се придружава от симптоми на интоксикация: пълна липса на апетит, повръщане, чести диарии, силно главоболие, сухота в устата и др. При изследването на черния дроб през този период прави впечатление че обемът му е намалял, без да съответствува това на останалите симптоми.

Поради невъзможност да бъдат неутрализирани в черния дроб токсичните продукти, получени от обмяната на веществата, настъпа тежко увреждане на централната нервна система - болните са отпуснати и апатични, сънливи са през деня, а през нощта страдат от безсъние. След това те стават неспокойни, започват да бълнуват и могат да изпаднат в маниакална възбуда. Съзнанието на болните се замъглява, загубват чувството на ориентация, говорят несвързано. През този стадий болните получават епилептиформени припадъци и конвулсивни подръпвания на мускулите. Постепенно, а в други случаи и много бързо, те изпадат в коматозно състояние. При прегледа на болните се установяват интензивна жълтеница и силно изразена хеморагична диатеза (кръвоизливи от носа и устата, хематемеза, кървави диарии). Черният дроб е силно намалял; с перкусия почти не може да се определи чернодробното притъпление.

Количеството на урината намалява. Уробилиногенът в урината в случаи на тежка некроза може да изчезне. В урината се откриват белтък, коматозни цилиндри, кристали от тирозин и левцин. В кръвта намалява количеството на холестерина, особено на неговата естерна фракция.

Прогноза на остра некроза на черния дроб

Прогнозата на острата некроза на черния дроб не е добра. Възможно е оздравяване, ако се получи преход в хроническа дистрофия с регенерация на чернодробния паренхим и разрастване на съединителна тъкан.

Още в тази категория: ЦИРОЗА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...