Неделя, 22 Август 2010г. 12:25ч.

КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА. ЖЛЪЧНОКАМЕННА БОЛЕСТ

Оценете статията
(0 гласа)


Колко често  се среща жлъчнокаменната болест?

Това заболяване у нас се среща често. Във останалитеи страни обаче не е еднакво разпространено. Установено е, че там, където се хранят с много мазнини и яйца, хората боледуват повече от холелитиаза, отколкото там, където населението употребява предимно растителна храна.

Жените боледуват много по-често от мъжете. Заболяването засяга повече многораждалите и по-пълните жени. Холелитиазата е разпространена повече между градското население, което е във връзка с начина на храненето.

Кои фактори причиняват камъни в жлъчката?

За образуването на жлъчните камъни играят роля няколко фактора:

1. Разстройство в обмяната на холестерина. Ако се приема в голямо количество богата на холестерин храна (жълтъци от яйца, животински мазнини), нивото на холестерина в кръвта се повишава. Оттам съдържанието му в жлъчката се увеличава, което способства за неговото утаяване и създаване на условия за образуване на жлъчни камъни. Честите бременности, аборти, овариални смущения предизвикват промени в колоидо-осмотичното равновесие и се създават условия за по-лесно утаяване на холестерина и стероидните вещества, което улеснява образуването на камъните. При бременност холестеринът се увеличава както в кръвта, така и в жлъчните пътища, където кристализира като чист холестерин.

2. Инфекцията на жлъчните пътища благоприятствува образуването на камъни. Възпалителният процес, от една страна, създава условия за изменение на химическия състав на жлъчката, а от друга страна, излющените епители служат като субстрат, по който се извършва наслояване на халестерина и другите съставки на жлъчката.

Хроничният застой на жлъчката улеснява утаяванетона холестерина и билирубина, тъй като застоялата жлъчка става по-концентрирана поради промяна на колоидалното състояние и резорбцията на водата. До хроничен застой на жлъчката води атонията на жлъчния мехур.

4. Дискинезията на жлъчния мехур и жлъчните пътища, която води до застой на жлъчката, се появява вследствие разстройство на централната нервна система.

По химически състав жлъчните камъни биват:

1. Чисто холестеринови камъни, които са бели или леко жълтеникави, на разрез имат лъчист строеж и лесно се трошат.

2. Пигментни камъни, които са съставени от билирубин или калциеви соли. Те са твърди, фацетирани, с остри ръбове.

3. Смесените камъни се състоят от холестерин, билирубин и калциеви соли.

Пигментните и смесените камъни са много на брой.

Симптоми на жлъчнокаменната болест

Рядко след продължителна колика може да се изхвърли камък в дванадесетопръстника, който болните откриват в изпражненията 1-2 дни след прекратяването на коликата.

Камъкът, напускайки жлъчния мехур, може да запуши ductus cysticus или ductus choledochus.

Запушването ва ductus cysticus причинява образуването на хидропс на жлъчиия мехур (hydrpps vesicae felleae). Смята се, че се създава особен клапов механизъм, вследствие на който жлъчката може свободно да влиза в жлъчния мехур, но е затруднено излизането й. Жлъчката става светла, тъй като възпалената лигавица е загубила способността да концентрира. Освен това от възпалената лигавица се образува ексудат, който разводнява още повече. жлъчката. Няколко седмици след пълното запушване на ductns cysticus започва да се напипва в дясното подребрие увеличеният жлъчен мехур, който има овална или крушовидна форма. Той, е махаловидно подвижен и неболезнен. Ако съдържимото на хидропса се инфектира, получава се гнойник на жлъчния мехур. В този случай температурата се повишава, появяват се силна болка и мускулна защита в дясното подребрие, общото състояние се влошава.

Запушвнето с камък на ductus choledochus може да стане на мястото на вливането на ductus cysticus в ductus choledochus или над sphincter Oddi. От дразненето на камъка лигавицата на канала се възпалява и набъбва, поради което се получава запушване на просвета на канала и пълна задръжка на жлъчката. Получава се механична жълтеница. Ако запушването продължи дълго време, може да се развие вторична билиарна цироза; жълтеницата става трайна, настъпва холемия, появява се хеморагична диатеза и болните изпадат в чернодробна недостатъчност.

Холелитиазата може да протече и съвършено безсимптомно

Усложнения на жлъчнокаменната болест

В протичането на холелитиазата, която е хронично заболяване, се отбелязва разнообразие. Най-сериозното усложнение представлява вторичната билиарна цироза. На почвата на хронично дразнене и възпаление на жлъчния мехур може да се развие ракова метаплазия. Друго опасно усложнение на холелитиазата е острият хеморагичен панкреатит.

 

Прогноза при жлъчнокаменната болест

Прогнозата на жлъчнокаменната болест е  благоприятна, но винаги трябва да се имат предвид усложненията, които се споменаха по-горе.

Подобни статии (по етикети)

Обратно в началото