Реклама


Понеделник, 23 Август 2010г. 06:19ч.

ХОЛЕЦИСТИТ

Оценете статията
(1 vote)

Какво представлява холецистита?

Възпалението на жлъчния мехур се нарича холецистит. Най-чести микробни причинители са: коли бактериите, стрептококите, стафилококите, тифните и паратифните бактерии, салмонелите, ентерококите и др. Във възпалението на жлъчния мехур вземат още участие и някои протозои - ламблии, метил и др. Инфектирането на жлъчния мехур става по пряк, възходящ път и по кръвен или лимфен път. Като благоприятни моменти за развитието на холецистита се изтъкват: холелитиазата, бременността, различните чревни инфекции, начинът на хранене.

Видове холецистит

Възпалението на жлъчния мехур е катарално, гнойно и гангренозно.

Симптоми на холецистит

Остър катарален холецистит

Болните се оплакват от немного силна болка в дясното подребрие. Температурата е повишена до 38-38,5 градуса. Оплакват се от гадене, понякога от повръщане, имат запек и подуване на корема (метеоризъм). Езикът е възсух и обложен. При натиск в областта на жлъчния мехур се получава болка.

Гноен холецистит

Болните се оплакват от силна болка в дясното подребрие. Температурата е повишена, септична, над 39-40 градуса, придружена с втрисания. Симптомите на интоксикацията са засилени. Коремът е подут вследствие метеоризъм. При опит за палпация в областта на жлъчния мехур болните изпитват силна болезненост. В гopната дясна част на корема се установява мускулна заuцита. Чревната перисталтика е спряна. Черният дроб е уголемен и болезнен. По кожата се забелязва субиктер.

Гангренозен холецистит

Към тежката картина на гнойния холецистит се прибавят симптомите на остър местен или дифузен перитонит.

Протичането на острия холецистит е в зависимост от неговата форма.

Катаралният холецистит

се развива по-благоприятно и в продължение на няколко дни се излекува. Гнойният и гангренозният холецистит протичат много тежко и се усложняват с гноен холангит, чернодробен абсцес, гноен или хеморагичен панкреатит, перфорация в перитонеума и др.

Xpоничен холецистит

Болните се оплакват от променливи болки в областта на жлъчния мехур, които се усилват при грешка в диетата (тлъсти и пикантни храни), употреба на спиртни питиета, нервно-психични възбуди. Редовно се срещат стомашно-чревни диспептични смущения - оригване, метеоризъм, запек. При палпация в областта на жлъчния мехур, особено при дълбоко дишане, болните изпитват болка. Жлъчният мехур не се напипва, защото е склеротично изменен в резултат на перихолецистит. Черният дроб може да бъде леко увеличен. Температурата е субфебрилна.

Протичане и прогнози на холецистит

Протичането е, доброкачествено ; редуват се подобрение и влошаване. Опасност представлява за болния усложняването с холангиохепатит.

 

 


Login to post comments
 

Рекламни

loading...