Реклама


Понеделник, 23 Август 2010г. 07:12ч.

РАК НА ЖЛЪЧКАТА

Оценете статията
(3 гласа)

Причини за рак на жлъчката

Ракът на жлъчния мехур в 70 процента от болните се развива на основата на предшествуваща холелитиаза. Ракът на жлъчния мехур се открива в две форми: аденокарцином (наподобяващ цветно зеле) или скир. Той обхваща дъното на жлъчния мехур или шийката на мехура. В последния случай бързо метастазира в черния дроб и жлъчните пътища.

Симптоми на рак на жлъчката

В анамнезата на болния има данни за продължителна холелитиаза. С развитието на рака на жлъчния мехур болките стават постоянни; болните се оплакват от липса на апетит, появява се жълтеница, която прогресивно се засилва. Болните бързо отслабват. При обективното изследване в дясното подребрие се напипва плътен тумор с неравнаповърхност, болезнен. Ракът на жлъчния мехур дава рано метастази, като прораства и в близколежащите органи.

Симптоми на рак на жлъчните потоци

Ракът на големите жлъчни протоци - представлява сравнително малък тумор, който рано причинява появата нa механична жълтеница и увеличение на черния дроб. Най-често обаче ракът се развива в ampulla Vateri. Поради запушва не на ductus choledochus се появяват механична жълтеница, сърбеж по кожата, ахолични изпражнения, липса на уробилиноген в изпражненията. Характерно за рака на ampulla Vateri е интермитиращият характер на жълтеницата, което се обяснява с разпадането на рака и свободното изливане за известно време на жлъчката в дванадесетопръстника. Жлъчният мехур е препълнен с жлъчка, поради което се напипва като крушовиден тумор. Температурата може да се повиши. Черният дроб обикновено не се напипва.

Прогноза при рак на жлъчката

Прогнозата на рака на жлъчния мехур и жлъчните пътища е лоша.

 


Още в тази категория: « ХОЛЕЦИСТИТ ХЕПАТИТ »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...