Реклама


Сряда, 25 Август 2010г. 12:34ч.

ХЕМОФИЛИЯ

написана от Administrator
Оценете статията
(0 гласа)

Кои групи се засягат най-вече от хемофилия?

От хемофилия боледуват мъжете. Жените, които произхождат от брак с болен от хемофилия, предават на мъжкото потомство предразположение към това заболяване. Установено е, че дъщери на хемофилици показват известна наклонност към кървене.

Симптоми на хемофилия

Първите симптоми на заболяването започват да се проявяват след 2-3-годишна възраст. Кръвоизливите се предизвикват от най-незначителни травми, често пъти незабележими.

Кръвоизливите могат да бъдат подкожни, мускулни, ставни. Откритите рани кървят продължително време. Особено опасно е кръвотечението след изваждане на зъб.

Характерни за хемофилията са  кръвоизливите в ставите. Най-често се появяват кръвоизливи в коленните, лакътните и тазобедрените стави. С подуването на ставата се появява остра болка, която се дължи на разтягане на ставната капсула; същевременно се повишава температурата. Ако кръвоизливът не се разнесе, получава се деформация и анкилоза на засегнатата става.

Мускулните хематоми обикновено се разнасят, но ако не се разнесат, могат да предизвикат образуване на цикатрикси.

Рядко се наблюдават кръвоизливи от стомашно-чревния  тракт, бъбреците, мозъка.

При изследването на кръвта се установява, че числото на тромбоцитите е нормално, а времето на съсирването е удължено (повече от 2 часа).

 

Прогноза при хемофилия

Прогнозата по отношение на пълното оздравяване е неблагоприятна. Особено са опасни кръвоизливите в детската и юношеската възраст, като след 30-годишна възраст те намаляват по интензивност.

 

 

 


Последна промяна на Сряда, 25 Август 2010г. 12:47ч.
Още в тази категория: « ЛИМФАДЕНОЗА
Login to post comments
 

Рекламни

loading...