Реклама


Петък, 27 Август 2010г. 06:58ч.

ТЕТАНИЯ

Оценете статията
(1 vote)

Причини за тетания

Вследствие намалено отделяне на паратиреоиден хормон настъпва смущение в калциево-фосфорната обмяна, което се изразява в снижение на калция в кръвта. Това довежда до състояние на свръхвъзбудимост на нервната система и инервираните от нея мускули. Снижение на калция може да настъпи освен при намалено излъчване на паратиреоиден хормон още и при смущение в резорбцията на калций в резултат на стомашни и чревни заболявания (стеноза на пилора с повръщане, разширение на стомаха, ентерит с обилна диария), при недоимък на витамин D при рахит и гладуване, през време на бременност поради по-усилено фиксиране на калций в костите, при силна алкалоза и пр.

Симптоми на тетания

Тя зависи от това, дали болните идват при лекаря през време на пристъп или в интервал.

Обикновено пристъпите се предизвикват от някое психично възбуда, мускулна преумора, механично дразнене и пр. Преди настъпването на пристъпа повечето болни усещат болки и трепкания в мускулите, виене на свят, главоболие, смущение в зрението или мириса.

Пълният пристъп протича като последователна тонична контрактура на мускулите на ръцете, краката, лицето и дихателните мускули.

Пристъпът може да обхване и само отделни мускулни групи. При тоничен гърч на мускулатурата на ръцете се получава т. нар. "акушерска ръка", която се характеризира с особено свиване на пръстите в мета­карпо-фалангеалните стави; палецът е адуциран и прилепен към останалите пръсти в опонационно положение. "Конското стъпало" се характеризира със силно изопване на пръстите и стъпалата напред, като големият пръст е адуциран, а кракът е плантарно свит и извит малко навътре (карпопедален спазъм). При спазми на лицевата мускулатура се получава характерната "уста на шаран". През време на пристъпа прави впечатление потенето на кожата.

Особено опасно за живота на болния е съкращението на мускулите на ларинкса (често у децата) и на гръдния кош, които причиняват сериозни смущения в дишането.

Пристъпът може да продължи различно; той може да трае минути, часове, а понякога и дни.

През време на пристъпа температурата се повишава, дишането се учестява, което води до увеличение на алкалозата.

У болните с хронична тетания се развиват трофични изменения в ектодермалните образувания: изпадане на косите, чупливост на ноктите, кариес на зъбите, загрубяване на кожата. Може да се развие и катаракта.

Изследването показва, че калциево-фосфорното равновесие е смутено. В кръвния серум дисоциираният калций спада. Същевременно количеството на фосфора и калия се повишава.

През време на интервалите се използуват различни дразнители, с които се установява повишената нервно мускулна възбудимост на мускулите. Известни са следните симптоми: 1. Симптомът на Трусо: ако мишницата на ръката се пристегне с каучукова тръба, полу чава се .трайна тетанична контрактура на пръстите с поява на "акушерска ръка". 2. Симптом на Хвостек : при перкусия с перкусионно чукче или с пръст пред външния слухов проход, където излизат клоновете на лицевия нерв, получава се мускулно трепкане на съответната половина на лицето или на част от нея. 3. Симптом на Ерб: повишената електрическа възбудимост на нервите се изразява в мускулни съкращения при много слаба сила на галваничен и фарадичен ток.

Прогноза при тетания

Прогнозата при по-леките форми е изобщо добра. При тежките случаи, когато пристъпите са чести или се е получила катаракта, прогнозата се влошава. В такъв случай болните са нетрудоспособни и се налага постоянно лечение. При гърч на ларингеалната и дихателната мускулатура може да настъпи внезапна смърт.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...