Реклама


Събота, 28 Август 2010г. 09:25ч.

ЕХИНОКОК В ЧЕРНИЯ ДРОБ

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

 

Къде се локализира най-често ехинокока?

Най-честата локализация на ехинокока е в черния дроб, защото попадналите в червата зародиши най-напред по пътя на вратната вена достигат в черния дроб. Образуваните в черния дроб ехинококови кисти могат да бъдат единични или няколко.

Симптоми на ехинокок в черния дроб

Заболяването се развива бавно. В продължение на години протича латентно, като болните не дават никакви оплаквания.

При оглед, ако кистата е много голяма и е разположена в долната част на черния дроб, се установява изпъкналост в подребрието. При централно разположение на ехинококовата киста се получава равномерно увеличение на черния дроб. Обикновено уголемяването засяга само единия дял на черния дроб.

С палпация при разположение на ехинококовата киста в долната част на черния дроб се установява под ребрената дъга топчеста подутост с гладка повърхност и еластична консистенция. Разположената в горната част на черния дроб ехинококова киста повдига диафрагмата. С перуксия се установява притъпление, което може да се вземе за ексудативен плеврит. Запазената обаче дихателна подвижност говори против това. Подутостта на черния дроб се вижда много добре чрез рентгеновото изследване.

Ехинококовите мехури, които се образуват в долната част на черния дроб, могат да притиснат жлъчните пътища и да причинят механична жълтеница. Компресията създава условия за развитието на холангит. Ако се притисне вратната вена появява се асцит.

Общото състояние на болните е запазено; те не отслабват. Алергизирането на организма от ехинококовата течност предизвиква уртикария и еозинофилия.

В развитието на ехинокока на черния дроб могат да настъпят усложнения:

1. Ехинококовата киста може да нагнои и да се образува абсцес на черния дроб. 2. Кистата може да направи пробив в перитонеума, а през диафрагмата - в плеврата, белия дроб или перикардиума; в тези органи може да даде дисеминация. При пробив в големите жлъчни пътища причинява появата на механична жълтеница.

Прогноза при ехинокок в черния дроб

Самоизлекуване може да настъпи при пробив в червата или ако паразитът загине. Голяма опасност за болния представлява пробивът на ехинококова киста в перитонеума и други важни органи.

 


 

Последна промяна на Събота, 28 Август 2010г. 09:32ч.
Още в тази категория: « ХЕПАТИТ
Login to post comments
 

Рекламни

loading...