Реклама


Събота, 28 Август 2010г. 13:41ч.

МИКСЕДЕМ

Оценете статията
(1 vote)

 

Какво представлява Микседем?

Микседемът е заболяване, което се дължи на намаление или на пълно отпадане на функциите на щитовидната жлеза. То се среща повече у жени и се явява до около 50-годишна възраст.

Най-важните причини, които водят до намаление на специфичната тъкан на щитовидната жлеза, са следните: пълно отстраняване на жлезата при операция, травматнчна повреда, инфекции (сифилис и др.), остър гноен тиреоидит, отделни случаи на ендемична гушавост, старческа инволуция на жлезата във връзка с атеросклероза на съдовете, непълноценно хранене. У жените се сочат като причина и честите раждания.

Симптоми при Микседем

Болните се оплакват от голяма отпадналост, намалена работоспособност, отслабване на паметта, сънливост.

При обективното изследване на болния прави впечатление особеният оток на кожата, който се дължи на инфилтриране на дермата с муциноподобно вещество. При натиск с пръст за разлика от обикновения оток не се образува трапчинка. Този оток най-добре личи на лицето, което е със застинало и безжизнено изражение по челото.Носът е уголемен, устните стават по-дебели. Очните цепки са свити. Горните и долните крайници са надебелени. Кожата е суха и набръчкана, лесно се лющи. Ноктите също са чупливи. Космите се чупят лесно и падат. Лигавиците надебеляват. Гласът става нисък и монотонен. Слухът е отслабен, болните много често оплакват от шум в ушите.

Настъпват изменения и във вътрешните органи. Сърцето е с разширени граници, тоновете са глухи. Пулсът е забавен. Артериалното налягане е ниско.

Движенията на болните са слаби и несигурни. Те се оплакват винаги, че им е студено. Половата функция е отслабена.

Протичане на Микседем

Протичане на Микседем е бавно, може да трае с десетки години.

Прогноза при Микседем

Прогнозата е благоприятна.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...