Неделя, 29 Август 2010г. 07:38ч.

ОСТЕОДИСТРОФИЯ. ПАРАТИРЕОИДНА ФИБРОЗНА ОСТЕОДИСТРОФИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

 

Каква е причината за паратиреоидна  фиброзна остеодистрофия?

Тази болест най-често се дължи на доброкачествен аденом на една или повече от пара тиреоидните жлези. Започва свръхотделяне на парат­хормон, който предизвиква усилено излъчване на фосфор през бъбреците; усилената хиперфосфатурия води до хипофосфатемия и хиперкалциемия. Увеличава се дейността на остеокластите поради усилено производство на фосфатаза; по такъв начин чрез деминерализирането на костите се стига до тяхното дифузно или кистозно разрушаване, образуване на остеопороза или генерализирани кистозни образувания.

Заболяването cе среща рядко; най-често боледуват жени между 30-50 години.

Симптоми на остеодистрофия

Най-напред болните се оплакват от неопределени ревматоидни болки предимно по долните крайници особено след движение. Същевременно те получават обща слабост, отпадналост, лесна уморяемост, безапетитие. С течение на времето болните започват да локализират болките си по костите, главно по местата на подуванията. Получават се спонтанни фрактури (дълги кости, ребра), които трудно и неправилно зарастват. Изкривяването на гръбначния стълб предизвиква образуването на кифосколиоза и лордоза. В късните стадии в резултат на изкривяванията и фрактурите крайниците се обезформяват, ограничавайки своята подвижност.

В кръвта се установява повишение на съдържанието на калция, а това на неорганичния фосфор спада, Алкалната фосфатаза при хиперпаратиреоидизъм се увеличава. В урината се намира увеличено излъчване на фосфор и калций.

Болните постепенно отслабват и кахектизират. Множеството фрактури и изкривявания ги приковават към леглото.

Протичане на паратиреоидна фиброзна остеодистрофия

Протичането на заболяването е хронично (3 до 10 години). Прогнозата е лоша, ако своевременно не се премахне аденомът, който причинява хиперфункцията на жлезата. Понякога аденомът трудно се открива оперативно. В напредналите стадии на заболяването по­ради лошо зарасналите фрактури, деформациите и изкривяванията на костите болните се инвалидизират.

Подобни статии (по етикети)

Обратно в началото