Реклама


Вторник, 31 Август 2010г. 08:16ч.

ПОДАГРА

Оценете статията
(2 гласа)

Подагра. Причини за подагра

При това заболяване се касае за смущение на пуриновата обмяна.

В организма се получава натрупване на пикочна киселина от разпадането на нуклеопротеидите в тъканите и от пурините, внесени в организма с храната. За отлагането на пикочната киселина в тъканите са от значение местни процеси. Болните от подагра са обикновено хора, които злоупотребяват с консумирането на месо, храни, богати на пурини, алкохол.

Среща се предимно у мъже на възраст от 35 до 50 г. Жените почти не боледуват.

Симптомтоми на подагра

Подаграта се проявява в две форми - остра и хронична. Острата форма се манифестира с подагричния пристъп, който се изразява с появата на много силна болка в метатарсо-фалангеалната става на големия пръст на крака. Болката се явява обикновено през нощта, на разсъмване. Ставата е подута, а кожата е зачервена и топла. Най­лекото докосване до ставата усилва болката. Температурата през времето на пристъпа се повишава до 39-40 градуса. През деня болката стихва, но ставата продължава да е подута и кожата зачервена. През следващите нощи болката пак се подновява. Пристъпът трае няколко дни. Интервалът между отделните пристъпи може да бъде доста дълъг, понякога трае с години. Подагричният пристъп може да засегне освен ставата на големия пръст и други стави на долния крайник - глезенна, коленна и др .

Хронична подагра

При хроническата подагра се получава отлагане на соли от пикочна киселина в ставните хрущяли и ставните торбички, което причинява с течение на времето деформация на ставите. На мястото на отлагането на солите на пикочната киселина (предимно натриеви урати) се образуват малки възелчета, наречени тофи (tophi). Първоначално те са меки, но след това се втвърдяват. Тофите се откриват лесно по ръба на ушната мида, по-рядко по ставите на пръстите.

При подагра се засягат вътрешните органи, най-вече сърцето (миокардиодистрофия) и аортата (атероматоза). В бъбреците може да се развие хроничен подагричен нефрит.

Болните, които страдат от хронична подагра, с течение на времето получават деформация на крайниците, което значително намалява тяхната трудоспособност.

Протичане и прогнози  при подагра

Протичането на подаграта трае с години.

Прогнозата е неблагоприятна при хроническата подагра с деформации на ставите.


Още в тази категория: « ЕКЗОФТАЛМ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...