Неделя, 05 Септември 2010г. 07:41ч.

ПОЛИУРИЯ

Оценете статията
(2 гласа)

 

Какво представлява полиурията?

Полиурия е състояние, при което количеството на отделената през денонощието урина е по-голямо от обикновеното. Изхождайки от филтрационно-реабсорбционната теория, може да се направи извода, че полиурията е в зависимост от увеличената филтрация или пък от намалената реабсорбция в дисталните каналчета на първичната урина. Направените изследвания са показали, че при нормални условия физиологическите колебания на диурезата в по-голяма степен са в зависимост от промените в количеството на реабсорбираната урина, отколкото от големината на филтрацията.

При какви състояния се среща полиурията?

Физиологична, краткотрайна полиурия се среща: при употреба на голямо количество течности, при консумация на плодове с диуретично действие, като дини, пъпеши, краставици и др., при престояване на студено (вследствие спазъм на кожните съдове), при емоции.

Полиурия се среща не само при бъбречни, но и при други заболявания. При захарен диабет диурезата достига до 8-10 литра в денонощието. Тук полиурията се дължи на високото осмотично налягане на глюкозата в първичната урина.

При безвкусен диабет полиурията може да достигне до 20 литра и повече в денонощието. Причината е намалението или липсата на анти­диуретичен хормон.

При алиментарна дистрофия диурезата достига до 3-4 литра. Филтрацията на първичната урина е увеличена поради намаленото колоидно­осмотично налягане в резултат на хипопротеинемия.

Полиурия се получава и при разнасяне на отоци и на изливи в серозните кухини и др.

При какви бъбречни заболявания се среща полурията?

От бъбречните заболявания полиурия се среща при напреднали в своето развитие гломерулонефрит и нефросклероза. Излъчената в денонощието урина е 3-5 литра. Урината е светла, бистра, с ниско относително тегло. Тя може да показва изостенурия.

Установено е, че дори незначително намаление на реабсорбцията води до значително увеличение на окончателната урина. Причината за намалението на реабсорбцията се отдава на склеротичния процес в каналчетата.

 


 

Последна промяна на Неделя, 05 Септември 2010г. 07:50ч.

Подобни статии (по етикети)

Обратно в началото