Реклама


Понеделник, 06 Септември 2010г. 12:09ч.

ОЛИГУРИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

Какво представлява олигурия?

Олигурия е състояние, при което е настъпило намаление на количеството на отделената урина.

Физиологична, преходна олигурия настъпва, когато човек остане известно време на суха храна, при работа в гореща атмосфера (поради усилено потоотделяне).

Кога се среща олигурия?

Продължителна олигурия се среща и при патологични състояния извън пикочоотделителната система. Някои от тези състояния са следните:

1. Задръжка на течности в тъканите на тялото, както и в телесните кухини при сърдечна недостатъчност (застойни отоци, хидроторакс, хидроперикард, асцит и др.).

При образуване на ексудати: плеврит, перитонит, полисерозит.

При обезводняване на организма вследствие обилни повръщания, диария, рак на хранопровода, стеноза на пилора и др.

4. При тежки дистрофични процеси в черния дроб, които водят до нарушение на водната обмяна. .

5. При бързо снижаване на артериалното кръвно налягане (колапс) гломерулната филтрация намалява поради спадането на кръвното налягане в съдовете на гломерулиrе.

Олигурия при бъбречни заболявания

При бъбречни заболявания олигурия се среща при остър дифузен нефрит, както и в оточния стадий на хроничните нефрози. Денонощната диуреза може да спадне до 250-300 мл. Причината на олигурията при гломерулонефрита се обяснява с намаления кръвен проток в гломерулите, обусловен от спазъм в съдовете, а също така и от притискането на гломерулните съдове от страна на набрания в капсулата на Шумлянски-Бауман ексудат. Като причина се дава също и развиващата се при острия дифузен нефрит слабост на лявата камера на сърцето. При хроничните нефрози причината за олигурията е задръжката на течности в тъканите - образуване на отоци, събиране на трансудат в телесните кухини, което се предизвиква от намалението на онкотичното налягане в кръвната плазма.

Още в тази категория: « ПОЛИУРИЯ АНУРИЯ »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...