Реклама


Вторник, 07 Септември 2010г. 07:37ч.

АНУРИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

Какво представлява анурия?

При анурия бъбреците преустановяват отделянето на урина.

Кога настъпва анурия?

Анурия може да настъпи при остра тубуларна недостатъчност, напр. при сублиматно отравяне, където извитите каналчета са задръстени с некротизирали епители; освен това поради коагулация на белтъците в капсулата на Шумлянски-Бауман нейната пропускливрст силно намалява. Анурия се среща в някои случаи на тежко развиващ се остър дифузен нефрит, когато силният спазъм на гломерулните съдове се отразява върху размера на гломерулната филтрация. Анурия се появява и в крайния стадий на нефросклерозата, когато склеротичният процес е обхванал по-голямата част от бъбречните гломерули.

Анурия може да настъпи при двустранно запушване на уретерите с камъни, което се среща сравнително рядко. По-често настъпва рефлекторна анурия при запушване с камък на единия уретер.

От анурията трябва да се различи задръжка на урината в пикочния мехур поради запушване на уретрата (хипертрофия на простатата, спазъм на sphincter uretrae, запушване с камък и пр.). При retentio urinae над симфизата се образува топчеста подутост, образувана от препълнения с урина пикочен мехур. При перкусия се получава притъпен тон. След катетеризиране на пикочния мехур подутостта изчезва. При анурия от бъбречен произход при катетеризиране мехурът е празен.

Причини за анурия?

Анурия може да се получи и поради причини извън пикочоотделителната -система. Така напр. такава настъпва при напреднала сърдечна недостатъчност, когато силно се влошава кръвообращението в гломерулите; същото се получава при големи кръвоизливи, които водят до общо анемизиране на организма.

Рефлекторна анурия се получава понякога при заболяване на други органи в коремната кухина (холелитиаза, перитонит, чревна непроходимост и др.).

Още в тази категория: « ОЛИГУРИЯ НИКТУРИЯ »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...