Реклама


МОЩНО СЛЪНЧЕВО ИЗРИГВАНЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ ПРОБЛЕМИ НА САТЕЛИТИТЕ

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

 

Мощно слънчево изригване, наблюдавано от обсерватория на НАСА, може да причини проблеми в дейността на сателитите, комуникациите и енергоснабдяването на Земята през деня, съобщава АФП. Изригване с такава сила не е наблюдавано от 2006 г. според Националната метеорологична служба на САЩ, цитирана от Дарик нюз.

"На 7 юни Слънцето направи импулс със значително изхвърляне на маса от короната", се казва в изявлението на обсерваторията на НАСА за наблюдаване на слънчевата активност.

"Големият облак частици се разпространи нагоре и падна обратно, като изглежда е покрил район, равен на почти половината повърхност на Слънцето". Изригването не е било насочено директно към Земята, поради което се очаква ефектът да бъде "доста малък", предизвиквайки ниски - до умерени геомагнитни бури на 8 юни, започващи около 21 часа българско време.

Те може да предизвикат проблеми с енергоснабдяването, сателитите, които задействат системите за глобално позициониране и други устройства, допълва БГНЕС. Може да се наложи и пренасочване на полетите над полярните райони.

Последна промяна на Сряда, 08 Юни 2011г. 06:59ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...