Реклама


АКО ИМАШЕ ЕДНО ВЪЖЕ, ЕДИТ ЩЕШЕ ДА Е ЖИВА

Оценете статията
(0 гласа)

“Децата падаха по земята и ревяха. Всички бяхме в шок след вестта, че Едит не е жива. Все още и никой от съучениците не иска и не може да осъзнае случилото се.”

Това заявиха вчера от училищното ръководство на Гимназията с преподаване на чужди езици “Христо Ботев” в Кърджали, чиято 15-годишна възпитаничка Едит Симеонова загина нелепо в бушуващото море край Созопол в понеделник.

Следобед на 29 август 3 приятелки бяха пометени от върхлетяла ги вълна от скала, докато позираха за снимка за спомен.

“Детето е решило да запечата един щастлив миг по време на ваканцията си. За зла участ този миг се оказа последен”, каза вчера след погребението кметицата на Крумовград Себихам Мехмед.

“77 възпитаници от 2 училища бяха на лагер в почивната база в Приморско. Решихме да посетим Созопол, след като 2 дни морето бе бурно и не ставаше за къпане. До 14,30 ч разгледахме църквата “Св.св. Кирил и Методий”, където са мощите на св. Йоан Кръстител.

След това групата от 37 деца, които бяха дошли в Созопол, се раздели. Една част отидоха в Историческия музей, а друга - да пазаруват сувенири. Определихме сборен пункт в 17 ч след инструктаж.

“На края на полуострова сме, 3 момичета паднаха в морето”, гласяло зловещото обаждане от възпитаничка малко преди 16 ч. Тръгнахме веднага. Морето бе като пералня”, разказа вчера директорката на учебното заведение Йорданка Чавдарова.

“Едно от момичетата - Радослава, бе с одрани ръце, а другото - с рани по краката”, описа гледката школската шефка. Сервитьор в съседно заведение успял да спаси двете бедстващи, но не и Едит.

“Зловещата ирония бе, че предприехме екскурзията именно да опазим лагеруващите от бурното море в Приморско. Целта ни бе безопасността, а то...”, каза и помощник-директорката Радка Попгеоргиева.

Колежката й Мария Митрева уточни, че по време на пътуването, престоя в лагера и последвалата злощастна екскурзия постоянно следвали инструктажи.

“Определено чувстваме вина за станалото. Прибрахме се в лагера и решихме да го прекратим предсрочно 2 дни”, уточни Чавдарова.

На следващата сутрин останалият без дъщеря баща д-р Николай Симеонов имал среща с ръководството на групата.

“Каза ни: “Вие нямате вина”, допълниха водачките.

“След като са на лагер и родителите са поверили на тях децата си, кой да е виновен освен тях”, бе обаче мнението на жителя на Крумовград Огнян Каменов.

“Случаят за мен е приключил, това е нелеп и нещастен инцидент. Заминах за там веднага след като разбрах. Бащата дойде също още вечерта с катафалката.

Не можем да говорим нито за вина, нито за административно нарушение. Аз съм абсолютен цербер по отношение на организацията на такива мероприятия. Имам комисия от 5-има служители, които гледат под лупа изискващите се документи. Проверяват документация по превоза”, коментира шефката на инспектората на МОН в Кърджали Емилия Владева.

“Освен това в момента преподавателите не са били на работа, а пътуването им е било по договор с фирмата, организирала екскурзията. Вече получих и констатациите на полицията в Созопол, които също твърдят, че всичко е изрядно”, допълни образователната шефка.

От станалото родителите на Едит Николай и Емине отказват коментар. Майката е медицинска сестра, която работи в практиката на съпруга си, който е лекар.

“Благодарим ви за съболезнованията, но не желаем да говорим”, бяха думите на братовчед на удавената. Семейството има и син 4-класник.

Удавените в мъка съученици също предпочетоха да се въздържат от изявления.

Кметството на Крумовград вчера осигури безплатни автобуси за траурната церемония, която започна в 10,30 ч в родното село на Едит Звънарка. Тя бе положена до гроба на баба си по желание на майка й.

Още вчера нейни приятели и съученици направиха страница “В памет на Едит” във фейсбук, а до следобед към 400 бяха я споделили.

На самата траурна церемония след поклонението в дома й бяха над 200 души - целият злополучен лагер, роднини, близки, жители на Крумовград. И заедно плакаха неутешимо.

“Беше красиво, жизнерадостно дете, умна и амбициозна”, определи възпитавичката си Чавдарова.

“С преживелите шок деца вече работи училищен педагог. Ако трябва, ще бъдат наети и други нейни колеги специалисти. Бях на срещата с децата снощи (във вторник - б.а.)”, каза още шефката на инспектората на МОН.

15-годишната девойка беше погребана по мюсюлмански обичай. Майка й Емине е мюсюлманка, а баща й Николай - българомохамеданин.

За Крумовград вчера беше ден на траур. Трагичният инцидент с Едит е поредният с дете от този район. Преди 2 г. навръх Никулден 3 момчета от социалния дом загинаха, след като в ръцете им избухна взривател на противотанкова мина.

Заради инцидента децата, били на злополучния лагер в Приморско, се върнаха във вторник вечерта преждевременно. Десетки притеснени родители посрещнаха пред стадиона в Кърджали ученическите автобуси.

Семействата се струпаха пред вратите още преди машините да спрат. След което децата бавно започнаха да слизат и попаднаха в прегръдките на своите близки. Имаше целувки, сълзи и неизречени думи.

Трагична случайност, нелепа смърт или нещастен случай.

Така някои от родителите коментираха тежкия инцидент с Едит. Нито един от тях не обвини педагозите, придружавали децата. С групата са били 5-има учители, фелдшер и още трима пълнолетни.

“Никой няма вина, просто нелепа случайност. По най-лошия начин е приключила една разходка. Според мен няма персонална вина”, каза Христо Христов, баща на една от лагерничките.

Самите деца отказаха да говорят с медиите. Криеха сълзите зад тъмни очила, бързаха да вземат багажа и да се качат в колите при родителите си.

“Не ги закачайте, толкова преживяха”, помолиха близките.

Най-потърпевши са двете момичета, които са паднали в морето с Едит. Те трудно ще забравят как невинно действие като направата на снимки за спомен е променило живота им с един замах. Но винаги ще са благодарни на онзи 20-годишен готвач от Ловеч, спасил ги от коварните вълни.

Организатор на летния лагер била фирма “Хелиос” в Приморско, в чийто комплекс учениците нощували и плажували, казаха запознати. Те разпращали имейли с офертите, а след съгласие с финансовите условия организирали нещата включително транспорт и допълнителни екскурзии. Вчера затам замина поредната група деца. Те ще отседнат в същата почивна станция. Родителите на 30-те деца ги изпратиха до автобуса, но нито един от тях не се усмихваше.

“Сърцето ми е свито, притеснявам се. Дано всичко да бъде наред”, каза една от майките на 9-класничка. И се помоли този път децата да не ходят в Созопол.

 

 

 

 

 

24chasa.bg

Последна промяна на Четвъртък, 01 Септември 2011г. 06:41ч.

Подобни статии (по етикети)

Login to post comments
 

Рекламни

loading...