Реклама


ПОДПАЛВАЧЪТ НЕ Е ПИРОМАН

Оценете статията
(0 гласа)
Какъв е профилът на  класическия пироман?
Профилът на класическия пироман изключва палежи, подобни на тези от изминалите седмици в София, заяви пред БНР, цитирано от БЛИЦ, Пламен Андреев - председател на съюза на психолозите. Миналата седмица от полицията съобщиха, че основна версия за това кой и защо подпали близо 30 автомобила в няколко столични квартали само за месец и половина е, че върлува пироман.

Засега нямало данни за война между застрахователи или опит на собственици на паркинги да си набавят клиенти, категорични са разследващи криминалисти. Миналата нощ бяха подпалени поредните три коли.
 

Какви наклонности има пиромана?

Психологът обаче коментира, че в почти всички случаи хората с такива наклонности остават при горящия обект до край, дори да са рецидивисти, а досега няма очевидец, който да е видял кой пали по тъмно в столицата.

"Много често тези хора се откриват на самото място, тъй като за тях е изключително важно да наблюдават пожара и неговото развитие и да имат това усещане за контрол върху преживяването, което им носи едно заместващо символично удовлетворяване на други техни импулсивни желания", обясни той. 

Типично ли е пироманът да бяга от мястото на пожара?

На въпрос типично ли е за такъв човек да пали и да бяга, Андреев отговoри: "Не. Когато имаме тези симптоми, обикновено ключовата фаза е свързана с това удовлетворение, което се извлича от гледането на огъня, след като той е предизвикан". Мъж в юношеска възраст или ранна младост - така изглежда профилът на 90% от пироманите по света, каза още психологът, който е убеден, че палежите на коли в София носят почерк, различен от този на класическия пироман. 

Какъв е всъщност човекът, който пали колите?

Според психолозите от МВР човекът, който пали колите е егоцентричен аутсайдер, който няма схема за изразходване на вътрешното си напрежение. „Пироманите правят палежи, за да ги гледат. Никой не пали и после да избяга. Те обичат да гледат пламъка, за тях това е израз на сила и мощ, на една стихия, която те са предизвикали и те контролират”, коментират други психолози пироманските бели в София.

Последна промяна на Понеделник, 05 Декември 2011г. 15:45ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...