Реклама


НАМАЛИХА ОТПУСКИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ

Оценете статията
(0 гласа)

 

 Намалиха  със седем дни допълнителния отпуск на държавните служители, който им се полага за работа при ненормирано работно време. С решение от днешното си заседание кабинетът препоръчва на министерствата да определят размер от 5 дни за този вид отпуск, въпреки че в закона за държавния служител е определен размер от до 12 дни. Останалите 7 дни ще бъдат използвани за обучение и квалификация на служителите, обясни вицепремиерът Симеон Дянков, като подчерта, че това не орязва правата им, предаде Дарик.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов анонсира тази промяна и я аргументира с необходимостта от изравняване на правото на отпуск при държавните служители и служителите по трудово правоотношение. Синдикатите се обявиха против мярката и обясниха, че това поставя държавните служители в по-неизгодно положение спрямо работещите в частния сектор. 

От началото на миналата година държавните служители имат право на основен годишен отпуск от 20 дни. Същото право имат и служителите по трудово правоотношение. Според закона за държавния служител допълнителният отпуск за ненормирано работно време е до 12 дни, а според Кодекса на труда този отпуск е минимум 5 дни. Вицепремиерът Симеон Дянков припомни големия брой на неизползваните отпуски в администрацията, които към края на миналата година са били общо над 1 милион дни, и обясни ползата от намаляването на допълнителния отпуск.

„По този начин със задължително обучение за тези седем работни дни поне - ако искат и повече, разбира се, но вече доброволно - ще осигурим по-добри услуги и смятам, че това е привилегия, защото по този начин не само те могат да работят по-добре и по-ефективно на сегашното си работно място, а могат да вземат курсове, които им помагат да се повишават в кариерата си", коментира вицепремиерът.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отхвърли ползата от тази мярка. „Държавните служители няма как да имат по добра позиция, след като имат 20 дни плюс нула до 12 дни, а работникът има плюс от пет до 12 дни. Като имаме предвид още нещо - че държавните служители не могат да договарят с колективни трудови договори увеличаване на основния размер на отпуската, каквото право имаме и в много КТД знаете, че той не е 20 работни дни за работниците, а 21-22 дни", каза профсъюзният лидер.

Очаква се мярката да влезе в сила веднага във всички ведомства, с изключение на МВР и военното министерство, където действат други закони.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...