Реклама


НОВИЯТ ДАНЪК ВЪРХУ СПЕСТЯВАНИЯТА ЩЕ ЗАСЕГНЕ БЕДНИТЕ

Оценете статията
(0 гласа)

Това е мародерство по време на криза, заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Според финансиста Емил Хърсев българите няма да изтеглят парите си от банките

Българите няма да изтеглят парите си от банките, защото няма къде да отидат тези пари, няма алтернатива, няма достатъчно висока доходност на инвестиции, които да бъдат направени в момента.

Това заяви финансистът Емил Хърсев в сутрешния блок на Би Ти Ви в отговор на въпрос какво ще се случи, ако лихвите по депозитите бъдат обложени с данък.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков обяви пред журналисти, че правителството предлага с проектозакона за бюджета облагане на лихвите по депозитите на физическите лица с данък от 10%.

По цял свят правителствата се опитват да извадят парите от депозитите и да ги завъртят, а за това има два начини – фискален и монетарен. Ние сме в борд и това не ни дава особена гъвкавост, коментира в студиото и депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев.

На въпрос дали не се удрят бедните с мизерни спестявания, Танчев отвърна, че "ефектът върху тях няма да е толкова голям".

Според председателя на ВМРО Красимир Каракачанов обаче изобщо не става въпрос за раздвижване на икономиката, а министър Дянков си играе на проба-грешка.

Имаха три години да го направят, а те катастрофираха в икономическата си политика, коментира Каракачанов. Това е

мародерство по време на криза -

ще вземат от лихвите на пенсионерите, за да им вдигнат пенсиите.

Каквото и да казва г-н Хърсев, човек, който има 1000-2000 лв. от инат ще си извади парите от банка. А това може да разклати банковата система, каза още председателят на ВМРО.

Според Каракачанов е несериозно да се казва, че сме най-стабилните, защото сме най-стабилните в мизерията. Такива приказки са популистки, каза той, ние сме най-бедните, най-болните, умираме най-бързо.

Според него вместо да се облагат лихвите по депозитите, трябва да се спре контрабандата, защото от нея държавата губи милиарди на година и "такава контрабанда не е имало от 130 години". Други мерки, които могат да бъдат взети, са големите обществени поръки да не се разпределят на 10-15 фирми, а между повече, за да се стимулирът бизнеса. Освен това в България трябва да има работеща администрация, за да усвоява повече европейски пари.

В Европейския съюз наистина се облагат лихви, но разликата е, че там, когато вземеш кредит, лихвите ти се признават като разход, коментира председателят на СДС Мартин Димитров. Ако искаме да станем богати, трябва

да стимулираме спестяванията, които ще се превърнат в инвестиции,

каза той.

Според него вместо да се облагат лихвите, можеше да се намалят паразитните разходи.

Димитров посъветва министър Дянков да направи сериозен дебат, "защото с такива мерки ще си останем най-бедните".

Засега обаче никой не е видял какво точно предлага правителството. Не знаем каква схема на облагане предлагат, каза Хърсев.

Всички в студиото се обединиха около тезата, че ако започне теглене, ще скочат лихвите по кредитите.

Танчев увери, че партия ГЕРБ се вслушва в гласа на България и това вече е доказано, но на въпрос дали биха се отказали от идеята за данъка, той отговори: "По-скоро не".

В сутрешния блок на БНТ председателят на комисията по финанси в парламента Менда Стоянова също защити идеята да се облагат лихвите от депозитите. Според нея очакваните приходите от новия данък, които ще са около 120 млн. лева, вече са заложени в параметрите на държавната хазна. Ако идеята бъде отхвърлена, ще се наложи промяна и в разходната част на бюджета.

България има ниско данъчно облагане, плосък данък - 10% върху доходите на физическите лица, при тази данъчна система е много важно да има широка данъчна основа и да се облагат всички доходи.

Данъкът върху лихвите всъщност запълва един пропуск,

защото доходите от лихви по депозити само в банките бяха освободени от данъка върху общия доход - това се отнася за физическите лица, защото фирмите и в момента са облагаеми, обясни Стоянова.

Тя бе категорична, че е нормално всички доходи да се облагат, още повече че доходите от лихви са пасивен доход.

Ние облагаме доходите от труд, от допълнителен труд, от наеми, от всякакви източници, а до момента те бяха без такова облагане.

Освен това България беше единствената страна от ЕС, която няма облагане върху лихвите. Нещо повече - в редица европейски страни данъкът върху лихвите е доста по-висок от ставката за облагане на доходите от труд, заяви Стоянова.

Вчера икономистът Георги Ангелов коментира пред БНР, че има причини лихвите у нас фактически никога да не са се облагали. Едната е, че България е много бедна страна и трябва да натрупа вътрешни ресурси, с които да финансира икономическия си растеж.

Ако обложим и вътрешния източник на инвестиции, как дългосрочно ще постигаме икономическия растеж? Това е въпрос, който очевидно никой не си задава. Другият въпрос е, че лихвата всъщност не е някаква печалба за тези хора, които са внесли пари в банка. Всъщност лихвата покрива инфлацията и компенсира това, че има инфлация, която изяжда стойността на парите. Т.е. реално, ако погледнем реалната печалба, ако извадим инфлацията от лихвата, всъщност няма някаква печалба, която да се обложи с данък, каза той.

Според него данъкът ще засегне честните вложители, а сивата икономика ще остане безнаказана, защото плаща в брой.

 

 

Vesti.bg

Login to post comments
 

Рекламни

loading...