Реклама


ЗАДЪРЖАХА 737 КРИМИНАЛНИ ТИПОВЕ

Оценете статията
(0 гласа)

Мащабна комплексна операция за установяване и неутрализиране на активния криминален контингент бе проведена на територията на страната

Участваха служители на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“, „Гранична полиция“, „Национална полиция“; „Пожарна безопасност и защита на населението“, колегите им от СДВР и областните дирекции на МВР, съобщи пресслужбата на МВР.

Превенция и реализиране на проактивен подход в противодействието на престъпността и опазването на обществения ред бяха основните цели на операцията. Ограничаване на престъпленията против собствеността, наркоразпространението, незаконното притежание на оръжие и боеприпаси, противозаконно отнемане на моторни превозни средства,  контрабандата и разпространението на цигари и алкохол без акцизен бандерол,  трафика на хора, проституцията и сводничеството, незаконното преминаване на държавната граница, незаконната лихварска дейност бяха основните й направления.  В хода на операцията са извършени оперативни действия по разкриване, издирване и задържане на извършители на престъпления, издирване на лица, укрили се от разследващите и такива, които са се отклонили от изтърпяване на наложените им наказания или са извършили други правонарушения. Криминалистите са проверили редица уязвими места /в това число наркосборища/, нощни увеселителни и питейни заведения, както и водачите на неправилно паркирани моторни превозни средства.  Полицейските действия са извършени в координация с  прокуратурата и териториалните структури на ДАНС и при информационен обмен между структурите на вътрешното министерство.
По време на спецоперацията  са проверени общо 5 877 търговски обекта и 104 281 лица. От тях 186 са малолетни и непълнолетни, които били в питейни заведения след 22.00 часа.
Задържани са общо 737 души, от тях 580 - с полицейска мярка до 24 часа; 28 - с прокурорско разпореждане до 72 часа; 7 - с наложена мярка „задържане под стража”; 5 - с влязла в сила присъда „лишаване от свобода” и 
един, отклонил се от изтърпяване на присъда. Установени са 83-ма обявени за издирване по следствени дела и досъдебни производства, в това число и такива, за които има издадени международни заповеди за арест. В домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни са настанени 9 подрастващи. 
Проверени са 31 589 моторни превозни средства. 20 от тях били обявени за издирване. 
За извършени престъпления от общ характер и констатирани закононарушения по време на операцията са образувани общо 253 досъдебни производства. Съставени са 2 701 административни акта, наложени са 2 548 глоби по фиш и са издадени 887 разпоредителни и предупредителни протокола по чл. 55 и чл. 56 от ЗМВР. Най-много са констатираните нарушения за неправилно паркиране - 674.
По време на реализираната операция няма възникнали инциденти и пострадали служители на МВР.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...