Реклама


ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ СЕ ОТКАЗА ОТ ИМУНИТЕТА

Оценете статията
(0 гласа)

 

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов внесе в деловодството на парламента декларация за отказ от депутатския си имунитет.
Внесох искането за сваляне на имунитета си, но с конкретния номер на делото, изпратено от главния прокурор. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов след като внесе в деловодството на парламента декларация за отказ от депутатския си имунитет. За голямо съжаление не ми остана време да се запозная с всичко това, което е входирано, но за мен то е без значение, защото знам, че съм невинен и това са поредните внушения, които ще бъдат използвани спекулативно от политическите управляващи, каза Цветанов. На въпрос дали очаква днес да му бъдат повдигнати обвинения, Цветанов обясни, че не може да говори от името на прокуратурата.
По отношение на това защо е изчакал последния възможен момент да внесе искането за снемане на имунитета му, Цветан Цветанов каза: „Не е последния възможен момент, 14-дневен е срокът, в който трябва да се входира искане от председателя на Народното събрание в дневния ред на заседанието”.
Аз знам какво съм правил, няма значение какво пише в делото. По никакъв повод не съм разпореждал, не съм си и помислял да правя незаконни подслушвания, или да карам служителите да правят действия извън закона, и извън техните професионални задължения, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Къде са доказателствата, че са правени незаконни подслушвания? Това, което чух от медиите, от главния прокурор, той каза, че няма още доказателства за незаконни подслушвания и се чакат експертизи. Това са сериозни теми и това е сектор за сигурност”, обясни Цветанов.
По отношение на това - кой ще го защитава, Цветанов обясни: „Миналия четвъртък и петък се обаждаха колеги и приятели. Спрял съм се на един човек, но ще го видите, когато отидем в следствието”.
Посещението ми в Брюксел мина много добре, но с голяма тревожност от колегите ми от Европейската народна партия, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Ситуацията в България не е така добра, както се представя от управляващите, от тройната коалиция – БСП, ДПС и "Атака". Първо, в Брюксел са обезпокоени от националистите, защото са част от това правителство, защото на всички е ясно, че лидерът на "Атака" е част от това правителство, и това означава и неговата парламентарна група, обясни Цветанов.
Дискутирахме и внушенията, които бяха направени в деня за размисъл, които доведоха до тази сложна конфигурация. Обсъдихме и предстоящи законодателни промени в сектора сигурност, които са много обезпокоителни, за това че може да бъде нарушена ефективността на правоохранителната система градена в последните 4 години, високо оценявана от евроатлантическите ни партньори. Също така в партньорство с ЕК, всяка една реформа правена досега, е била съгласувана и правена по доста аргументиран начин – с обществени обсъждания, експертиза, а сега са само политически решения.
Той обясни още, че дефицитът в Европейската комисия е някъде около 8 милиарда евро, а са необходими още към 3,5 милиарда от всички държави-членки на ЕС.
„Ситуацията е много тежка, и всеки гледа как се харчат парите на европейския данъкоплатец. Когато имаме конфигурация от три политически субекта, които диаметрално се разминават в предизборните си обещания, но съставиха правителство, водени само от това да търсят реваншизъм и омраза срещу ГЕРБ, срещу над 1,1 милиона български граждани”, каза още той.
За прехвърлянето на ГДБОП, Цветанов каза, че то може да застраши сигурността на страната по много начини, но ще се разбере, когато му дойде времето.
Депутатите приеха отпадане на първа точка от дневния ред, според която парламентът щеше да разгледа проект на решение за създаване на Временна комисия по искането на г-н Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България, за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветан Генчев Цветанов, народен представител в 42-ото Народно събрание. Единодушно гласуваха 217 депутати „за” отпадане на точката. „В 8,45 часа, по време на председателския съвет, постъпи заявлението в деловодството на Народното събрание от Цветан Генчев Цветанов със следното съдържание: Във връзка с искане от 30 май 2013 г. на главния прокурор на Република България, постъпило в Народното събрание на 30 май, с настоящото заявление изразявам писменото си съгласие за снемане на имунитета ми на народен представител избран в 42 НС по посоченото в искането досъдебно производство”, заяви председателят на парламента Михаил Миков.
„Конституцията има действие над правилника. Приемам това, което прочетох. Ще стана и ще се обадя на главния прокурор, за да го информирам. Предлагам да отпадне текста лично да се връчва на председателя това искане. Достатъчно е народният представител да го депозира в Народното събрание. Няма правно основание да разглеждаме първа точка от дневния ред”, обясни Миков.
Прокуратурата е поискала снемане на депутатския имунитет на депутата от ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, във връзка с чл. 387, т.е. бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършват престъпление. Конкретните длъжностни лица, които се визират, за инкриминирания период, са заемали длъжността директори на СДОТО. Разследването е по повод сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване.

 

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...