Реклама


ЦВЕТАНОВ ВЕЧЕ Е ОБВИНЯЕМ

Оценете статията
(0 гласа)

Прокуратурата е повдигнала обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, във връзка с разследването за незаконно подслушване. Към момента от държавното обвинение няма информация какво точно обвинение е повдигнато на Цветан Цветанов. Цветанов бе разпитван във връзка с неупражнен контрол върху служителите на СДОТО, които са осъществявали използване на специални разузнавателни средства. Адвокатът на Цветанов отрича обвинението да има връзка с незаконно подслушване. 
Цветан Цветанов е с мярка за неотклонение подписка. 
Адвокатът на Цветан Цветанов - Менко Менков заяви пред журналисти, че на Цветан Цветанов е повдигнато обвинение, което няма нищо общо с незаконното подслушване. Сутринта бяхме викнати в Специализираната прокуратура, след това прокурорите ни казаха да дойдем в Градска прокуратура, където беше връчено постановлението за привличане в качеството на обвиняем, каза адвокат Менков. "Нещо, за което не бяхме предуредени е това, че са решили да извършват разпит на подзащитен пред съдия, но производството беше много бързо прекратено, тъй като не са призовани останалите обвиняеми и техните защитници. Аз лично съм много изненадан от обвинението, което е повдигнато на г-н Цветанов, тъй като категорично по делото няма доказано използване на специални разузнавателни средства, незаконни, и такива обвинения няма повдигнати на нито един обвиняем. На подзащитния ми беше повдигнато обвинение, което няма нищо общо с незаконното подслушване, което ме навежда на мисълта, че се прави все пак, за да му се повдигне някакво обвинение. Никой от другите обвинени не е обвинен за използване на СРС незаконно. Няма установено нерегламентирано използване на СРС. Още по-неясно е какво престъпление са извършили и другите обвиняеми, за което г-н Цветанов е виновен", каза адвокат Менков.
Не ни бяха предоставени никакви материали от досъдебното производство, включително и никакво доказателство въз основа на което на подзащитния ми е повдигнато обвинение, не можем да гадаем какво има в делото, каза адвокат Менко Менков след като приключи разпитът на Цветан Цветанов в Софийска градска прокуратура. Доказателствата трябва да са по досъдебното производство и да ни бъдат предоставени, обясни Менков. 
„Моят подзащитен е невинен. Ако решат да ни дадат материалите по делото трябва да ни уведомят. Нарушават правата ни, но няма какво повече да направим. Разпитът беше проведен в качеството на обвиняем”, обясни Менков.
Цветан Цветанов обясни, че по право ще се въздържи да дава обяснения в досъдебното производство. „Когато ми се предявява обвинение, моят защитник трябва да се запознае с всички материали по делото”, обясни Цветанов. 
„Направил съм личен избор мой защитник да бъде адвокат Менко Менков”, допълни той.
В Народното събрание пред журналисти адвокат Менко Менков каза още: Цветан Цветанов е изключително спокоен. Има защо да бъде спокоен, защото обвинението, което му беше връчено, не може по никакъв начин да изпълни състава на престъплението, за което му е повдигнато това обвинение. „Аз също съм спокоен от юридическа гледна точка, въпреки че не ми бяха предоставени никакви доказателства в подкрепа на обвинението”, подчерта Менков. „Считам, че начинът, по който тръгна конструкцията на това нещо, единствената цел е само и само на г-н Цветанов да бъде повдигнато някакво обвинение. Каква е целта и от кого се преследва, не мога да преценя”, посочи адвокатът.
Бившият вътрешен министър каза пред журналисти в парламента: "Никога не съм смятал, че ще се стигне до такъв период, в който да ми се повдига обвинение, защото в четиригодишния си манат като министър на вътрешните работи съм се ръководил и съм работил само за интересите на държавата". „Всичко, което съм правил, е да спазвам законите и да имаме признание в Европа, да възстановим доверието с евроатлантическото партньорство, защото борбата с тежката трансгранична организирана престъпност няма да бъде национален приоритет само на една държава. Горд съм от всичко това, което успях да направя с професионалистите от МВР", посочи Цветанов. 
На въпрос за това - как е избрал точно Менко Менков за свой адвокат, Цветанов отговори: „Седмица след като беше ясно, че ще бъда призован, тогава имаше много адвокати, с които съм разговарял, но направих личния си избор за адвокат Менко Менков. Разговаряйки с приятели, познати, това, което съм имал възможност да се запозная от дейността на неговата кантора, съм направил личен избор и смятам, че е правилен”. 
Цветан Цветанов отиде на разпит тази сутрин в Специализираната прокуратура в сградата й на ул. "Черковна". Тогава за първи път стана ясно, че негов адвокат е Менко Менков, от софийска адвокатска кантора. Пет минути по-късно двамата, заедно с наблюдаващите прокурори, потеглиха към Съдебната палата и заявиха, че разпитът ще бъде в Софийска градска прокуратура. В Софийска градска прокуратура, след няколко минути, стана ясно, че разпитът ще бъде пред съдия. Всички влязоха в съдебна зала номер 14 и след няколко минути излязоха и се качиха отново в Софийска градска прокуратура. Адвокатът на Цветанов Менко Менков обяви, че съдията е прекратил производството поради причината, че не са призовани останалите обвиняеми, които са директорите на СДОТО. Разкарването си по съдебните зали Цветанов обясни с думите "сигурно съм специален". 
По отношение на повторната имотна проверка той каза, че всичко е тенденциозно.
От Софийска градска прокуратура все още не са излезли с информация какво точно е обвинението, повдигнато на бившия вътрешен министър.

 

Агенция "Фокус"

Login to post comments
 

Рекламни

loading...