Реклама


ПОЧЕРВЕНЯВАНЕ НА ЛИЦЕТО
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Симптоми

 

 

 

 

 

Защо почервенява лицето?

Ако лицето на човек почервенява, това означава рязко разширяване на кръвоносните съдове и повишено кръвоснабдяване в тази област, обяснява д-р Даниела Панайотова, кардиолог от Клиниката по кардиохирургия във варненската университетска болница “Св. Марина”, цитирана от "24 часа". Проявата може да е съвсем безобидна, но и да е израз на заболяване.

Ако рязкото почервеняване на лицето е в комбинация с усещане за сърцебиене и внезапно повишаване на кръвното налягане, в някои случаи е свързано с хиперпродукция на надбъбрека. Какво означава това обаче? Увеличено отделяне на веществата катехоламини, които ускоряват сърдечната дейност и засилват работата на сърцето, грубо казано. В този случай е добре пациентът да се насочи за изследване на надбъбречните жлези. Диагностиката се извършва със скенер. Ако става въпрос за туморна формация, макар и малка, тя трябва да бъде отстранена.

На какво може да бъде симптом почервеняване на лицето?

Почервеняването на лицето може да бъде симптом и на невропсихично натоварване, което е значително по-безобидно. Или проява на алергична реакция - например към някои медикаменти. Тоест възможно е да бъде белег, който няма нищо общо с кръвното налягане.

Тук е мястото да заявим, че рисковият фактор, който набира все по-голяма скорост за развитието на хипертония в урбанизираното общество, е стресът. Често ме питат как да се спасим от него? Ако не можем да го преборим, то трябва да отстраним останалите рискови фактори, каквито са: нерационалното хранене, тютюнопушенето, наднорменото тегло, което влияе на нивото на холестерола, диабетът, ако има такъв, обездвижването…

Стресът и почревенява на лицето. Как да намалим напрежението?

За съжаление няма 100% успешна методика, чрез която човек да се противопостави на стреса. Моят съвет е: когато някой се ядосва, би трябвало да си каже: “Всичко е преходно - проблемите отминават, а последствията примерно от рязко повишено кръвно налягане могат да останат за дълго време.” Според мен по-важно е да не се стига до момент на покачване на кръвното. Хората сигурно знаят, че ако даден индивид няма рисковите факторите, които изброихме, дори при стрес не се повишава кръвното му налягане. Причината е, че се отключват компенсаторни механизми в организма и те се противопоставят на напрежението. Възрастта не е от значение. Има хора, при които тези “спирачки” на стреса са работещи до стари години. Затова не всички реагират с високо кръвно налягане.

Медикаменти при хипертония

Нека напомним, че медикаментите срещу хипертонията се вземат доживот. Дозите им могат да бъдат намалявани или увеличавани, но като цяло започне ли веднъж лечението, не е правилно да се спира. Кръвното налягане трябва да е под 130 на 80 mm/HG. Това са прицелните стойности. Ако горната граница е между 130 и 140, а долната между 80-85 mm/HG, то се изисква наблюдение, особено ако няма други рискови фактори. Ако е по-ниско - под 120 на 60-70 mm/HG, не е опасно за здравето ни. Медикаменти в този случай не са задължителни. Ако човек се чувства много сънлив или нетрудоспособен и е с ниско кръвно, то би могъл да поема повече течности.

Често хората питат има ли плодове и зеленчуци, които подпомагат работата на сърцето? Има такива, при които съдържанието на калий е в по-висок процент, но няма сигурни доказателства (поне в официалната медицина), че тези храни като самостоятелна мярка могат да бъдат достатъчно ефективни срещу повишаване на кръвното. Препоръчителна е употребата им като “плюс” за организма. За хората, които не са развили хипертония, хапването на такива плодове може да е достатъчна профилактика.

 

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...