Реклама


СИЛНА ЖАЖДА
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Здраве - Симптоми

 

 

Човек може да живее без вода само три дни, което показва колко важно е тялото редовно да поема достатъчно течности. Необичайно силната жажда може да има безобидни причини, но може 1:1 да е признак за заболяване.

Вероятни причини:

-Силно потене;

-Разстройство, повръщане, злоупотреба с очистителни (слабителни) ;

-Алкохол и лакомства;

-Диабет

-Вътрешни заболявания.

Силно потене като причина за силна жажда

Силното потене често е свързано с инфекциозни заболявания, но също и с висока околна температура, било в горещ летен ден или в сауна. Силното физическо натоварване също е съпроводено от изпотяване. Трябва да се внимава при суха горещина, тъй като отделената от кожата вода веднага се изпарява и човек се поти незабележимо. Въпреки това загубата на течности е огромна! Тъй като с потта се губят и важни минерални вещества, в такива случаи можете спокойно да солите храната си повече от обикновено и да пиете, докато потъмнялата от загубата на течности урина отново стане светла.

Разстройство, повръщане, злоупотреба с медикаменти като причинители на силна жажада

Когато стомашно-чревният тракт е заразен с микроби, това обикновено се проявява с разстройство, понякога съчетано с гадене и повръщане. Загубата на вода и минерални вещества е огромна, тъй като те остават в смляната храна. При умишлено предизвикано повръщане при булимия също се стига до силна загуба на течности. Количеството на урината намалява. На първо време могат да помогнат солените бульони, но болните, обикновено това са млади момичета, трябва да се подложат на психотерапия, тъй като тук става въпрос за агресивна реакция към собственото тяло.

Жените често пъти избират друга форма: слабителните.

Те също водят до загуба на вода и минерални вещества, която трябва да се компенсира с обилно поемане на течности и минерални препарати. Когато злоупотребата с разслабителни продължи дълго, червата стават лениви.

Алкохол и лакомства като причинители на силна жажда

Ако сте прекалили вечерта с чашката, познавате жаждата на следващия ден. Алкохолът води до усилено изхвърляне на течности, което сгъстява кръвта и създава чувство за жажда. Големите количества кафе и черен чай също усилват отделянето на вода, но не толкова силно, колкото алкохолът.

Медикаменти като причинители на силна жажда

Често пациенти с високо кръвно налягане или слабо сърце се лекуват с медикаменти, които стимулират отделянето на течности. Тези така наречени диуретици водят до загуба на минералите калий и магнезий, тъй като те се изхвърлят с урината от бъбреците. Затова нивото на минералните вещества в кръвта трябва да се следи редовно и: да се установи количеството течности, което трябва да се поема ежедневно, за да не се сгъстява прекалено кръвта и да не се повишава рискът от сърдечен инфаркт.

Още причинители на силна и непрекъсната жажда

-Заболявания на паращитовидните жлези и костни тумори: Високото ниво на калций в кръвта пречи на работата на бъбреците, така че те не сгъстяват урината и се отделят твърде много течности. Причината може да е заболяване на паращитовидните жлези, костни тумори или костни метастази на злокачествени заболявания.

-Вродено нарушение в обмяната на веществата:

Едно рядко вродено смущение на обмяната при новородените момченца води до това, че бъбреците не сгъстяват урината достатъчно.

 

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...