Реклама


ПРОСТАТЕН СПЕЦИФИЧЕН АНТИГЕН - ПСА (PSA)
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Полови болести

 

 

 

Какво е ПСА ( PSA)?
Простатен специфичен антиген (ПСА) - протеин, който се произвежда от клетките на простатата. ПСА в каналите на простатната жлеза спомага за втечняване на спермата.
Как  да се  подготвите за  проучване за ПСА(PSA)?
Да не се яде в рамките на 2 часа преди изследването.  Да се изследват не по-рано от 2 седмици след  цистоскопия или катетеризация на пикочния мехур, и не по-рано от 1 месец след биопсия на простатата.


Какви са нормалните нива на ПСА (PSA) .
Нивото на общия  ПСА (PSA) има тенденция да се увеличава с възрастта. Поради това горната граница на нормата за различни възрастови групи e различна:
- 40-49 години - 2,5 пg / ml
- 50-59 години - 3,5 ng / ml
- 60-69 години - 4,5 ng / ml
- 70-79 години - 6,5 ng / ml


Защо нарастват нивата на ПСА(PSA)?
Повишение на нивата на  ПСА (PSA) в кръвта се дължи на възпаление  на простатата, абсцес, доброкачествена простатна хиперплазия и злокачествени заболявания на простатата, както и урологични манипулации:  катетеризация на пикочния мехур и цистоскопия. Въпреки това, най-силно и устойчиво повишаване на ПСА (PSA), обикновено се свързва с рак на простатата.


Какво да направите ако ПСА (PSA) е повишен?
В този случай трябва да се консултирате с уролог, които трябва да направи ректален преглед и може да назначи кръвни тестове за  ПСА ( PSA) или биопсия на простатата.

 

Има ли все пак рак на простатата с нормално ниво на ПСА ( PSA)?
При  малка част от пациентите с нива на ПСА ( PSA) под 4 ng / мл, може да бъде открит рак на простатата.


Какви изследвания потвърждават рак на простатата?
Ако има налични данни  на повишен ПСА (PSA) и ректален преглед, които дават съмнение  за рак на простатата,  окончателно диагноза  е чрез   трансректална биопсия на простатата и хистологично изследване. Само данните от хистологичните заключения могат да потвърдят окончателна диагноза. След това лекарят избира  последващи изследвания и лечение на пациента.

 
 

Рекламни

loading...