Реклама


КОРОНАРОСКЛЕРОЗА
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Сърдечно-съдова система

 

Причини за коронарна недостатъчност

Причините на коронарната недостатъчност биват най-различни. Коронарната недостатъчност може да се дължи или да се провокира от огнищни инфекции, които водят до алергични изменения и рефлексни спазми на коронариите. Сфилисът и различните инфекциозни заболявания, като ревматизъм, петнистия тиф, скарлатината могат да причинят коронариит. Миокардитите понякога предизвикват стеснение в лумена на коронариите. Такова стеснение се получава и при митрална стеноза. Различните интоксикации, например от никотин, олово и др., също причиняват спазми и изменения в коронариите с последващи пристъпни болки. Често пъти при сенсибилизация на организма срещу стрептококи или токсини от други бактерии, се развива интимална реакция, която може да доведе до стесниения в коронарните съдове. В тези случаи може да се получат и субинтимални кръвоизливи, които да причинят стенокардия, дори инфаркт. Това налага предпазливост при терапиите.

При 95 процента от случаите причина се явява атеросклерозата. Към атеросклеротичните изменения може да се наслоят различни други фактори, най-често неврогенни. Стеснение в просвета на коронарните съдове може да се получи по рефлексен път при заболяване на някой друг вътрешен орган. Прозявката, преяждането, силното охлаждане и други силни дразнения на рецепторния апарат могат да предизвикат рефлексен спазъм на коро­нарните. При развитието на коронарната недостатъчност трябва да се има предвид и слабото оросяване на миокарда при силната анемия, т а х и с и с т о л и я т а, която дава малък минутен обем и при перикардит.

Кога говорим за вегетативна невроза?

Често коронарният спазъм се дължи на смущения в кортиковисцералната регулация. Всяко нарушение па равновесието между тормозните и задръжните процеси в мозъчната кора, създаването на застойни огнища на възбуда или задържане, нарушенията в отношенията между кората и подкоровите възли може да доведат до вегетативна дистония и коронарен спазъм като израз на една вегетативна невроза. За смущенията на нервните регулации не е необходимо причините да бъдат психогепни. Нервни дразнения - силни или слаби, но продължителни, идващи от някои органи или част от организма - сливици, инфекциозни огнища, стомашно-чревни смущения, патологични процеси в коронариите и другите органи, могат да доведат до невроза. Коронарната недостатъчност може да се дължи на функционални или само на органични смущения с кръвоносните съдове или, което най-често се среща, и на двете заедно.

 
 

Рекламни

loading...