Реклама


СЪРЦЕ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Сърдечно-съдова система

Сърце. Описание на работата на сърцето при здрав човек

Сърцето на здравия човек се съкращава равномерно и изхвърля ритмично определен обем кръв за задоволяване нуждите на организма. За пълното задоволяване на тези нужди, които се променят в зависимост от натоварването на различните органи и системи, сърцето може да променя количеството на изхвърлената при еднократно съкращение кръв, а също и броя на съкращенията за 1 минута. За да се постигне необходимият ефект, големите кръвоносни съдове допълват работата на сърцето. Общите усилия на сърцето, кръвоносните съдове и регулиращите тяхната дейност мозъчни центрове са насочена към това, всеки орган на човешкото тяло да получи толкова кръв, колкото му е необходимо в даден момент - нито повече, нито по-малко. Такава безупречна и непрекъснато променяща се дейност може да извършва само сърце, на което мускулът, клапите и регулиращата система са напълно здрави.

Сърце. Причини за поява на сърдечна недостатъчност

Когато сърцето е увредено от някакво заболяване (ревматизъм, инфекция, атеросклероза, запушване на кръвоносни съдове и др.), то успява за известно време да компенсира съществуващия дефект. Ако дефектът е тежък и не бъде излекуван, след известен период от време идва момент, когато сърцето вече не може така прецизно да отговаря на нуждите на организма. В такива случаи настъпва болестно състояние, което се нарича сърдечна недостатъчност. Сърдечната недостатъчност може да настъпи остро - изведнаж и за кратък период от време, а може да настъпи бавно и постепенно и да продължи дълго. В първия случай говорим за остра сърдечна недостатъчност, а във втория - за хронична сърдечна недостатъчност.

Симптоми на остра сърдечна недостатъчност

Острата сърдечна недосаттъчност може да настъпи при тежки физически усилия у лица с високо кръвно налягане, сърдечен порок, атеросклеротично променено сърце и др. Проявява се с остро настъпил задух, посиняване, учестен пулс. Нерядко тези явления настъпват при покой нощно време под формата на т. нар. пристъп от сърдечна астма. Това състояние налага болният да бъде поставен на легло в полуседнало положение, да му се осигури чист въздух и да се потърси незабавно лекарска помощ.

Симптоми на хронична сърдечна недостатъчност

Хроничната сърдечна недостатъчност се развива бавно и постепенно. В началото болният се изморява бързо и лесно при неголеми физически усилия и получава задух и сърцебиене. По-късно с напредването на сърдечната недостатъчност болният има задух и когато е в покой, появява се посиняване на устните, носа, тежест в дясното подребрие (увеличен черен дроб) и отоци по долните крайници. Ако болният не се лекува правилно , явленията могат да се задълбочат. При белези на хронична сърдечна недостатъчност болният трябва да избягва всякакви физнески усилия, да почива и да се лекувa системно според назначенията на лекуващия лекар. В това състояние болният е нетрудоспособен.

 
 

Рекламни

loading...