Реклама


ВАКСИНИРАНЕ ПРИ КЛАПНА ПАТОЛОГИЯ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Сърдечно-съдова система

 

 

Какви мерки трябва да вземат пациентите с клапна патология?

Пациентите с клапна патология трябва да се ваксинират в началото на зимния сезон, коментира пред Агенция „Фокус” кардиологът от Специализираната болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина” д-р Диана Трендафилова.

Какви са особеностите на пациентите с клапна патология?

Тези пациенти са няколко групи - такива, които имат клапно страдание и които все още не са оперирани, защото процесът не е достигнал до нива да се оперират. Те се лекуват с медикаменти. Другата група са вече оперирани пациенти, които имат клапна протеза – било тя механична или биологична. И при двата случая се налага да се профилактира ендокардит при тези пациенти – каза д-р Диана Трендафилова. 

 

Какво наричаме ендокардит?

Ендокардит се нарича възпалението на вътрешната обвивка на сърцето. На първо място се увреждат клапите на сърцето. Различаваме две основни форми на ендокардиr: ревматична и септична.

 

Каква е заплахата при ендокардит за пациентите с клапната патология?

Ендокардитът представлява бактериална инфекция на клапните структури, но една вирусна инфекция може да доведе до бактериална инфекция, тоест ако имаме вироза, пациентът е със слаб имунитет, върху него може да се суперпонира и бактериална инфекция. Тогава се развива ендокардит на болната клапа. Това заболяване е с много тежка прогноза. Затова е редно тези пациенти да се ваксинират –посочи д-р Трендафилова.
Препоръчвам на болните, излизайки навън, когато знаят, че времето е студено, задължително да слагат шал през устата, за да може колкото е възможно да се минимизира провокираният съдов спазъм, да се избягват екстремно ниски температури и да има постепенно адаптиране. По-добре е няколко поредни дни да се стои при ниски температури от пет до десет минути с постепенно увеличаване на времето, за да може организмът постепенно да се адаптира – посъветва д-р Трендафилова.

 

 

 
 

Рекламни

loading...