Реклама


КРЪВНО НАЛЯГАНЕ.ПРОМЕНИ В КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ
(2 votes, average 4.00 out of 5)
Здраве - Сърдечно-съдова система

 

 

 

 

Какви са причините кръвното налягане да се променя?

Промяната на кръвното налягане през цялото денонощие е нормална реакция на организма под влияние на заобикалящата ни среда и начина на живот, отговаря . Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница "Света Екатерина" в София

Какви са нормалните стойности на кръвното налягане?

Нормалните стойности варират в рамките на 140 горна граница и 90 долна граница. Когато се събуждаме, кръвното налягане е по-високо, отколкото ако седим или се храним.

Защо при хипертониците кръвното налягане е по-високо сутрин?

При повечето хора и особено при хипертониците то е по-високо сутрин, защото след ставане от леглото много хора покачват внезапно нивото на адреналина в организма, което води до повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота. Друга причина за честите промени са различните мисли и чувства, които владеят съзнанието ни, и при това по-емоционалните хора могат да променят стойностите на налягането си от минута на минута.

Как влияят хапчетата на хипертониците върху стойностите на кръвното налягане?

При хипертониците значение имат часовете на прием на лекарствата. Понякога действието им не покрива цялото денонощие и тогава кръвното се покачва в съответните часове. Кръвното налягане се променя под влияние на стреса, на храненето, прием на алкохол, кафе и при пушене.

Кои промени на стойности са нормални?

Промени до 25% - 30% през деня от обичайните стойности са нормални и са характерни за динамичните организми. Например при физическо натоварване (бързо ходене 20 крачки) налягането може да се повиши с 10-15 мм живак. По време на сън налягането нормално спада.

Кога трябва да се обърнем към специалист?

Когато кръвното налягане рязко се повишава, непременно трябва да се обърнете към лекар за съвет и съответни изследвания на бъбреци, сърце, съдове, надбъбречни жлези, мозък и др. Много е важно как се установява промяната на кръвното налягане през денонощието.

Как да измерваме кръвното налягане?

Единият начин е сами да измервате кръвното налягане сутрин, обед и вечер в продължение на най-малко 10 дена. По-ефективен начин е измерването на кръвното налягане чрез 24-часово следене с т. нар. холтер. Той дава ценен анализ в кой момент и при какви обстоятелства се променя кръвното налягане, което е част от диагностиката и помага за правилното лечение. За измерване на налягането може да се използват различни апарати, включително електронни, но те трябва да се сверят с обикновените. Измерването на кръвното налягане трябва да става след почивка 5 мин в седнало положение с опора на ръката, която обикновено е на нивото на сърцето. Правят се 3 измервания и се взема резултатът от последните 2, като първоначално се измерва и на двете ръце. При всички промени с кръвното налягане, особено ако имате и оплаквания, трябва да се обърнете към семейния лекар или лекуващия кардиолог.

 

 

 

 

 

24chasa.bg

 

Коментари  

 
+1 #1 Валя 2014-03-24 14:03
Доколкото съм запозната, холтер се поставя за да се проследи не кръвното налягане, а как работи сърцето/при сърдечни проблеми/.
 
 

Рекламни

loading...