Реклама


КАК МОЖЕМ ДА СВАЛИМ КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Сърдечно-съдова система

 

Може ли да предположите, че слънчевата светлина сваля кръвното налягане?

Да, факт, слънчевата светлина спомага за намаляването на кръвното налягане, показва ново проучване.

Британски учени са открили, че излагането на слънчева светлина променя нивото на азотния оксид в кожата, разширява кръвоносните съдове и по този начин облекчава хипертонията.

"Малки количества от NO (азотен оксид) се прехвърлят от кожата в кръвообращението и понижават пулса", обяснява д-р Мартин Фийлиш, преподавател по експериментална медицина в университета в Саутхемптън (Южна Англия).

Експертите са анализирали 24 доброволци, които са били изложени на ултравиолетова светлина в две сесии по 20 минути всяка. В първата сесия участниците са били изложени на ултравиолетовите лъчи и топлината на лампите, а при втората е била използвана само топлината от лампите без ултравиолетовите лъчи.

Резултатите подкрепят данните за кръвното налягане и сърдечносъдовите заболявания, които варират според сезона и географската ширина. По-високите нива се наблюдават преззимата и в страните далеч от Екватора, където слънчевите ултравиолетови лъчения са по-слаби.

"Тези резултати са важни за дебата относно потенциалните ползи от слънчевата светлина и ролята на витамин D в този процес. Контролираното излагане на слънчева светлина е от решаващо значение за превенцията от рак на кожата, но от друга страна пълното избягване на слънчевите лъчи може да повиши риска от сърдечносъдови болести", пояснява д-р Мартин Фийлиш.

 

edna.bg

 

 
 

Рекламни

loading...