Реклама


ЕНТЕРОХЕМОРАГИЧНА ЕШЕРИХИЯ КОЛИ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Вирусни заболявания

 

 

 

 

Какво представлява ентерохеморагична ешерихия коли?

Признаците и симптомите на ентерохеморагична ешерихия коли обикновено започват три или четири дни след излагане на въздействието на бактерията, но може да се разболеете  веднага след контакт с бактерията и не повече от една седмица след  досега с ешерихия коли.

Признаците и симптомите  на новия щам на  ентерохеморагична ешерихия коли:

  • Диария, която може да варира от лека до тежка с воднисти и кървави изпражнения,
  • Гадене и повръщане,
  • Коремни спазми,
  • Проблеми с говора,
  • Епилепсия.

 

Кога да отидете на лекар ?

Свържете се с вашия лекар, ако:

•           Се разболеете след консумация на пресни продукти или недостатъчно топлинно обработено говеждо месо

•           Диарията  е продължителна или тежка

•           Диарията е кървава

Как се предава инфекцията с ентерохеморагична ешерихия коли?

Можете да  развиете  инфекцията, когато случайно погълнете бактерии. Потенциални източници на  зараза са  заразена храна или вода, и пряк контакт на човек с човек.

Заразена храна

-Говеждо месо. Когато добитъкът е заклан, ешерихия   коли бактерията може да се намира  в червата  на животното и оттам да попадне в месото.

- Непастьоризирано мляко.ешерихия коли коли бактерията може да се намира върху  вимето на кравата  и при доене  да попадне в суровото мляко.

-Пресни продукти.  При наторяване с тор от едър рогат добитък, стопанствата могат да замърсят области, в които се отглеждат пресни продукти. Зеленчуци като спанак и марули са особено чувствителни към този тип замърсяване, другите видове зеленчуци също не са застраховани.

Замърсена вода

Човешки и животински изпражнения могат да замърсят подпочвените и повърхностните води, включително потоци, реки, езера и вода за напояване на  култури. Пиенето или неволно поглъщане на  непречистена вода от езера и потоци, може да предизвика ешерихия коли инфекция.

Въпреки че гражданските  водоизточници се обработват с  хлор, ултравиолетови лъчи и озон, за да бъдат убити бактериите  ешерихия коли, има огнища, които  все пак оцеляват, особено ако говорим за . частни кладенци. Някои хора са били заразени след къпане в басейни или езера, замърсени с фекалии.

Личният контакт

Ешерихия коли бактериите могат лесно да се предават от човек на човек, особено когато инфектираните- възрастни и деца, не си мият ръцете правилно. Работниците в  ресторанти, които не си мият ръцете след използване на тоалетната, могат да  предадат ешерихиа коли бактериите в храните.  Заразяване с ешерихия коли са наблюдавани също и сред децата посещаващи зоологически  градини, както и животински плевни  и  панаири.

 
 

Рекламни

loading...