Реклама


ДИЗЕНТЕРИЯ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Вирусни заболявания

 

 

Какво представлява  дизентерия ?

Дизинтерията се причинява се от различите видове на дизентерийни бактерии (около 50 на брой). Източници на заразата са изпражненията на болните. Пренасянето става чрез замърсени хранителни продукти, вода, предмети, бельо и др. Заразата попада в устата и стига до червата. Образуваният имунитет след преболедуване не е дълготраен могат да се наблюдават повторни заболявания.

Инкубационен период на  дизентерия

Инкубационният период трае от 1 до 7 дни.

Симптоми при  дизентерия

Болестните прояви варират широко - от оздравяващи за няколко дни до форми на смъртоносно тежки болестни картини. Сега дизентерията протича леко и много рядко дава усложнения.

При типичните форми  болестта започва остро, с повишена температура, коликообразни коремни болки, отпадналост и поява на втория ден на слузно-кървави диарични изпражнения (до 10-12 изхождания за едно денонощие), като изхожданията се придружават с болезнени напъни. От силните напъвания при малки деца може да се получи спадане на правото черво. Понякога се появяват повръщания. Оздравяването настъпва за 5-7 дни.

При леките форми температурата е незначително повишена или нормална, диаричните нзхождания са по-малко на брой, в изпражненията може да има само слуз без кръв. Оздравяването настъпва много бързо.

При тежките форми температурата е много висока, появяват се гърчове и замъгленост на съзнанието, като в началото диария може да липсва. След 10-20 часа обаче се появява често изхождане на воднисти изпражнения с примес на много слуз и кръв.

Прогнози при дизентерия

От усложненията заслужава да се споменат възпаления на ушите, пневмонии, миокардит и възпаление на пикочните пътища.

Профилактика при  дизентерия

За предпазване на околните е необходима изолация на болните (в болница или в дома) и щателна дезинфекция на изпражненията, бельото и предметите, с които е контактувал болният от дизентерия.

 

 


Tags:
 
 

Рекламни

loading...