Реклама


МЕРКИ СРЕЩУ ИЗМРЪЗВАНЕ
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Здраве - Вирусни заболявания

 

 

 

Как да излизаме навън?

Докато навън температурите са минусови, организмът се изтощава по-бързо, а защитните му сили се възстановяват по-бавно. При излизането навън и първото вдишване, се включва механизмът за защита на бронхите, при което настъпва рязкото им стеснение. Процесът е болезнен при хора, страдащи от астма или стенокардия. За да се избегне този процес, трябва да покриваме носа и устата си с шал при излизане навън, коментира Дарик.

Специалистите съветват да не забравяте и шапката. Главата е тази част от човешкото тяло, която най-бързо губи топлината от организма. Ревматолозите съветват ако искате да запазите ръцете и краката топли - носете шапка или шал.

Особено важна в студеното време е и защитата на ръцете и краката, тъй като при крайниците опасността от измръзване е особено голяма. 
Действия при измръзване
Измръзналите части на тялото не бива да се масажират или да се разтриват със сняг. Вместо това трябва колкото може по-бързо да се намери подслон на топло. Там мокрите дрехи трябва бързо да бъдат съблечени, засегнатите части на тялото трябва да се затоплят с ръце или топла вода. При по-сериозните измръзвания трябва да се потърси лекарска помощ.

Медиците различават три степени на измръзване: първо - кожата се зачервява, второ - след затопляне по горния слой на кожата се образуват мехури и трето - кожата е побеляла, измръзнала и напълно безчувствена. След размразяването местата са груби и черни, тъканта е мъртва (некроза).

Ако излизате на студено, най-добрият начин да се сгреете, е като се облечете на слоеве. Вътрешният слой да бъде от една или няколко синтетични тъкани, които попиват потта от кожата. Причина за измръзналите ръце и крака, дори в по-голяма степен от ниските температури, е изпотяването. Следващият слой има задачата да изолира студа, задържайки топлото до тялото, като най-добрия вариант е това да е вълнена риза. 

Не оставяйте децата да играят дълго в снега при минусови температури. 

Приемът на храна повишава вътрешната температура, затова преди да излезете на студено, подсигурете организма си с нещо горещо. Можете да избегнете изстудяването като пиете повече течности - гореща супа, месен бульон или билков чай. Кафето и другите кофеинови продукти съкращават кръвоносните съдове. Алкохолът временно сгрява ръцете и краката, но неговото вредно действие е по-силно от предимствата му. От него се увеличава потокът кръв към кожата и това дава леко усещане за топлина, която обаче бързо се губи във въздуха и като понижава вътрешната ни температура.

При по-ниски температури кръвоносните съдове се стесняват, транспортира се по-малко количество кръв, за да се изразходва по-малко топлина. При по-продължителното излагане на студа в клетките се образуват ледени кристали, червените кръвни телца се скупчват на едно място, което има за последствие нарушения на кръвообращението, а при най-тежките случаи - умъртвяване на тъканите.

При пътуване

Студеното време се превръща и в капан за пътуващите, предупреждават от „Гражданска защита”. Лошото време може да блокира за часове движението по пътищата, а часовете, прекарани в студ, сняг и виелици, крият сериозни рискове за живота и здравето на хората. 

През зимата условията на шофиране са много по-тежки, така че не забравяйте да проверявате състоянието на чистачките си, за да предотвратите намаляването на видимостта, отбелязват още експертите и съветват: следете състоянието на акумулатора на автомобила, проверявайте спирачките си и светлините на автомобила си.  

За максимална сигурност и контрол над автомобила в студено време трябва и четирите колела да са оборудвани със зимни гуми. Колата ви трябва да е с пълен резервоар, снабдена с вериги против боксуване и аптечка. Абсолютно задължително е да сте със заредени батерии на мобилните телефони. Няма да е излишно и да носите джобно радио и фенерче.

 

 
 

Рекламни

loading...