Реклама


КАКВА Е ТАЙНАТА НА ДЪЛГИЯ ЖИВОТ?
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Изследвания

 

 

Генетици разкриха тайната на дългия и живот. Те са идентифицирали 150 наследствени белези, по които здравите столетници се различават от своите съграждани. Екипът на Паола Себастиани и Томас Пърлс от университета в Бостън представиха своите генетични вариации в списанието "Сайънс" съобщава Дойче веле. Според техните изследвания почти всеки седми човек в света /или 15 процента/ разполага с генна комбинация за дълголетие. Само че едва всеки стотен човек /или 1 процент/ наистина доживява до дълбока старост.


Подарък от природата

Причините за по-ранната кончина на генетично облагодетелстваните са най-различни - лошо хранене, недоспиване, прекалено малко движение, алкохол, цигари или нещастен случай, заявяват двамата учени. В търсене на решаващите фактори за дълголетието учените изследват наследствената маса на 1 055 столетници и на още 1 267 контролни личности. Столетниците са били на възраст между 97 и 119 години и - по думите на Пърлс и Себастиани - в учудващо добра форма.

Колкото повече от 150-те генетични варианти са притежавали участниците в експеримента, толкова по-дълго са живели и то в добро здраве. С помощта на генетични маркери Себастиани и Пърлс са в състояние да предскажат предразположението към дълголетие със 77-процентна точност. Екипът е разработил специален чип, който ще бъде представен на техния интернет-сайт. Този инструмент ще позволи на много лаборатории в обозримо време да разчитат предразположението към дълголетие само от кръвна проба.

Вярващите живеят по-дълго?

Други публикувани студии ограничават влиянието на наследствената маса върху дълголетието на 20 до 30 процента. Генерално в индустриалните държави продължителността на живота е средно 80 години. А колко голяма може да бъде ролята на негенетичните фактори за дълголетието /вегетарианското хранене, вярата и сплотеността на семейството/ демонстрират Адвентистите от седмия ден. Членовете на тази религиозна група в САЩ живеят средно по 88 години, тоест с 8 години повече от другите американци, както подчертават Себастиани и Пърлс.

 

 
 

Рекламни

loading...