Реклама


ИЗКРИВЯВАНЕ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Двигателна система

 

 

Какво представлява гръбначното изкривяване?

Гръбначният стълб се състои от 24 прешлена, които са свързани с дискове, изградени от хрущяли и желеобразно вещество.

Ако се гледа в профил, гръбнакът има формата на латинската буква S, но погледнат отзад, той трябва да е абсолютно прав. Понякога изкривяването му може да доведе до сериозни проблеми, ако не бъде открито и лекувано навреме.

Какво представлява кифозата?

Изкривяването в предно-задна посока, което се забелязва при поглед отстрани, се нарича кифоза. Тя се среща твърде рядко у деца и се развива най-често в резултат на травма или инфекция.

Какво представлява сколиозата?

Ако гръбнакът е изкривен настрани, когато се погледне отзад, значи детето има сколиоза. Тя се среща значително по-често. Приблизително четири от всеки хиляда деца трябва да бъдат лекувани от това заболяване

Сколиозата се проявява най-често при деца на възраст 10-12 години. Болестни симптоми най-често липсват, но ако поставите разсъблеченото до кръста детето с гръб към себе си, ще видите, че гръбначният му стълб е изкривен на една страна.

Изкривяването може да е локализирано във всяка част на гръбнака. Обикновено детето има най-малко две извивки в противоположни посоки. Втората извивка се образува, за да компенсира първата, така че детето да може да си държи главата права.

Симптоми при сколиоза

С напредването на сколиозата покрай извивката започва да се оформя изпъкналост, тъй като засегнатите прешлени се усукват, а прикрепените към тях ребра започват да изпъкват под кожата на мястото на изкривяван\то.

Това е най-разпространената форма на сколиозата, която се появява и започва да се развива по неизвестни причин. Много по-рядко се случва детето да се роди със сколиоза поради аномалии във вътреуробното развитие на гръбнака.

Сколиоза може да се развие при деца, прекарали Полиомиелит, заради увреждане на мускулите, поддържащи гръбначния стълб. Ако детето е принудено да извива гърба си, за да държи главата си права, или краката му имат разлика в дължината, сколиозата, която много често развива, се нарича компенсаторна.

При бебетата сколиозата се среща рядко и причините за нея също не са ясни

Само специалист може да каже какви по-нататъшни рискове крие развитието на сколиоза у вашето дете. Понякога болестта минава и без всякакво лечение.

По принцип сколиозата н областта на кръста се оправя по-често, отколкото тази в гръдната област. Освен това колкото по-късно започне заболяването, толкова повече шансове за озцравяване има.

Сколиоза, която почти изчезва, когато детето се наведе напред, най-вероятно няма да създава особени проблеми.

Медицинска помощ при гръбначно изкривяване

По-сериозната разновидност на сколиозата не минава от само себе си и продължава да се развива. Ако не се вземат мерки, това ще доведе до значителни увреждания, възможно е да се стигне до затруднения в дишането поради притискането на белите дробове от страна на изкривения гръден кош.

Обърнете се към лекар, ако подозирате, че детето ви има сколиоза, освен в случаите, когато сте сигурни, че извивката на гръбнака му изчезва напълно в наведено напред положение.

Ако е необходимо лечение, детето вероятно ще трябва да носи специален корсет, а по-късно, когато порасне достатъчно, може би ще му бъде направена операция, за да се изправи гърбът.

 

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...