Реклама


БУРСИТ И ТЕНДИНИТ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Двигателна система

Какво представлява бурсит?

В човешкото тяло има над 150 бурси. Тези малки пълни с течност торбички смазват и омекотяват точките на натиск в костите, сухожилията и мускулите в близост до ставите. Те ни помагат да се движим без болка. Когато се възпаляват, движението и натискът стават болезненост. Това състояние се нарича . Бурсит обикновено се причинява от прекомерна експлоатация, травма, повтарящо се блъскане или про­дължителен натиск, например повтарящо се коленичене. Възпалението на бурсите може да доведе дори до инфекция, артрит или подагра. Най-често бурситът засяга рамото, лакътя или тазобедрената става. Но може да има бурсит на коляното, петата и дори в основата на големия пръст на крака.

Използвайте обезболяващи лекарства.

Предпазвайте ставите от натоварване. Използвайте еластична превръзка, триъгълна кърпа или мека подложка с пяна, за да защитите ставата, докато спадне отокът .

· Лекият бурсит обикновено преминава в рамките на две седмици. Раздвижете за­сегнатото мяясто бавно и постепенно.

Превенция на бурсита

Укрепете мускулатурата, за да защитите по-добре ставата. Не започвайте да правите упражнешtя за става, която има бурсит, докато не премине болката.

· Правете чести почивки от повтарящи се движения. Съблюдавайте ергономич­ните принципи за работа на бюро и вдигане на тежки предмети.

· Осигурете подплънки за ставата, преди да я подложите на натиск (използвайте наколенки или налакътници). За бурсит в бедрото, покрийте твърдия матрак с подложка от специална пяна или мека матрачна покривка.

Потърсете медицинска помощ, ако ставата се зачерви и развие висока температура или не се подобри, ако получите треска или обрив.

Какво представлява тендинитът?

Тендинитът причинява болка и дискомфорт в близост до ставата. Обикновено можете да го свържете със специфично движение (силно стискане например). Това обикнове­но означава, че имате възпаление или разкъсване на  сухожилие. Тендинитът настъпва в резултат на прекомерна експлоатация или незначително нараняване. Засяга най-чес­то раменете, лактите и коленете.

Болката може да доведе до ограничаване на движението. Почивката е важна, но пълния спектър на движение не бива да се ограничава. Ако тендинитът не се лекува, сухожилията и ставните връзки около ставата могат постепенно да се схванат в про­дължение на няколко седмици. Движението може да стане ограничено и трудно.

· Следвайте инструкциите за "Петте златни правила за лечение на мускулни и ставни травми".

· Внимателно раздвижвайте ставата в пълния спектър на движението четири пъти на ден. През останалото време й дайте почивка. Използвайте триъгълна кърпа, еластична превръзка или шина.

Вземайте противовъзпалителни лекарства.

· Ако болката не премине след две седмици, консултирайте се с лекар.

Превенция на  тендинитът

Правете редовно упражнения за загряване, разпускане и укрепване на мускулите.

· Затопляйте тялото и най-вече засегнатото място, преди да тренирате, а след това поставяйте студен компрес.

· Тренирайте през ден в началото на вашата фитнес програма.

Поrьрсете медицинска помощ незабавно, ако имате треска и засегнатото място е възпалено.

 

Понякога тендиниrьт се лекува с инжектиране на лекарство директно в тъканите около сухожилието, за да се облекчат болките. Кортизоновите инжекции намаляват възпалението и могат да донесат бързо облекчаване на болката. Но тази терапия тряб­ва да се прилага предпазливо, тъй като многократното  инжектиране може да отслаби сухожилието или да причини нежелани странични ефекти.

 


 


 
 

Рекламни

loading...