Реклама


БОЛКИ В ГЪРЛОТО. КАК ДА ГИ ОБЛЕКЧИМ. ЛАРИНГИТ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Уши, нос и гърло

 

 

Болки в гърлото

Симптоми  при болки в гърлото

Дразнене и парене в гърлото и мъжеца, затруднено преглъ­щане, прегракване.

Причини при болки в гърлото

· Най-често вирусна инфекция

· Продължително и силно говорене

· Простуда при стоене на течение

· Съпровождащ симптом при грипни инфекции или виру­сен грип

 

Кога да отидем на лекар при болки в гърлото?

При проблеми с дишането, чувствителност на допир на гър­лото, при болки в ушите, повишена температура; ако след 3 дни не настъпи подобрение.

Домашно лечение при болки в гърлото

Щадете се: Приемайте само течна храна, нищо кисело или люто.

Гаргара: Залейте 2 ч.л. листа от къпини с 1/4 литър вряща вода, изчакайте 10 минути, прецедете. 3 пъти дневно правете гаргара с охладената отвара.

Гаргара: Накиснете 2 ч.л. бутурак (наричан още планински очиболец и горско прозорче - Poteпtilla erecta) в 1/4 л студе­на вода, кипнете я, оставете 10 минути да се запари, прецеде­те и правете гаргара с отварата на всеки час.

Инхалация: Залейте с гореща вода в купа по 1 ч.л. лайка, мащерка и риган. Изчакайте 5 минути и вдишвайте парите през устата (като покриете главата си и купата с кърпа).

Подходящи лекарства при болки в гърлото

Растителни препарати

 

  • Таблетки с микробиотична морска сол
  • Екстракт от лайка или сал вия за гаргара

 

Допълнителни мерки при болки в гърлото

 

  • Смучете бонбони със салвия

 

Това е вредно при болки в гърлото

 

  • Пушенето
  • Лютите храни, леденостудените напитки

 

Съвети от страдали от болка в гърлото

 

Нанесете върху влажна ленена кърпа слой извара (смесена с малко оцет) с дебелина 1 пръст, положете върху гърлото, увийте отгоре вълнен шал. Оставете да подейства няколко часа, най-добре цяла нощ.

БОЛКИ В ГЪРЛОТО ОТ ЛАРИНГИТ

Какво представлява ларингита?

Най-често ларингитът възниква вследствие на някаква инфекция, вероятно под влияние на простуда.

Причини за ларингит

Ларингитът се появява в резултат на дразнене на лигавицата от всякакъв прах, от тютюн (у пушачите) и т. н. У певци и оратори той се дължи на прекомерно напрежение на гласните връзки. Ларингитите, образуващи се от продължителни дразнения на лигавицата, обикновено протичат хронично.

Възпалението се придружава от набъбване на лигавицата с отделяне на един или друг вид секрет.

Симптоми на болестта

При ларингит се наблюдава кашлица, често груба, лаеща или дрезгава, понякога с храчки. За ларингита е характерен пресипналият глас. Понякога болният загубва напълно глас и говори шепнешком. Вследствие на силното набъбване на гласните връзки гласната цепка се стеснява и дишането се затруднява. Понякога ларингитът протича с повишена температура.

Лечение на ларингит

При ларингит на гърлото трябва да се прави съгряващ компрес, да се пие горещо мляко наполовина с  алкална вода. Алкалните води способстват за разреждането на слузта, а с това и за по-лесно отделяне на храчките. Понякога много добро действие оказват  инхалациите с с водна пара с някакво лекарствено вещество, например слаб разтвор на сода (евкалиптово масло с ментол).

Туберкулозен  процес

Понякога се наблюдава туберкулозен процес на гърлото и гласните връзки. Лечението на туберкулозния ларингит е свързано с общото лечение на туберкулозата; прилага се също и местно лечение: инхалации, и т.н.

От  по-редките заболявания на глътката трябва да се споменат  сифилисът  и ракът на гърлото. При сифилис се прилага противосифилистично лечение, а при рака, ако е възможно, туморът се премахва по оперативен път.

 

 

 
 

Рекламни

loading...