Реклама


КРЪВОТЕЧЕНИЕ ОТ НОСА
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Уши, нос и гърло

 

 

Симптом на какво заболяване е кръвотечението от носа?

Носните кръвоизливи са чест симптом при различни заболявания, отговаря  Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло  пред  в. "24 часа".

Понякога са незначителни, а в други случаи - драматични. По обща статистика местните фактори в носната кухина, общите заболявания и неизяснените причини за кръвоизливи са почти равни. Най-често неизяснените се считат, че са свързани с дегенеративни промени в носните кръвоносни съдове.

Причини за кръвотечения от носа

От местните фактори най-често срещани са травмите в областта на носа и лицето. Кръвоизливи от носа има и при тумори в кухините му, атрофични процеси в лигавицата и други причини. В 90-95% кървенето е от предните отдели на носната преграда, където се образува сплетения от малки кръвоносни съдове от 4 лицеви артерии. Лигавицата върху тях е много тънка, плътно сраснала с хрущяла и при кръвонапълване не може достатъчно да се разшири, съдовете се пукат и кървят. Тази област е известна като място на Киселбах и се намира навътре в носната кухина на долно-предната част на преградата на около 1,5 см дълбочина.

От общите заболявания най-чести причини за кръвоизливите са въсокото кръвно налягане, атеросклерозата, нарушеното кръвосъсирване на кръвта, злокачествени заболявания на кръвната система, анемии, чернодробна,сърдечна или бъбречна недостатъчност и др. От инфекциозните заболявания най-честа причина са грипните вируси, тъй като избирателно увреждат кръвоносни съдове.

Какви са причините за носни кръвотечения при деца?

При децата често се възпаляват предните отдели на носа вследствие на замърсяване, натрупват се кори и при отстраняването им се получава кървене. То обикновено е слабо и малко тревожи родителите.

При възрастните в около 5-10% се получават тежки кръвоизливи от задните части на носа вследствие на атеросклеротични промени в артериите на тези области.

Лечение на кръвотечения от носа

Човек има определено количество кръв (около 5 литра) и не може да си позволи да я губи. Затова трябва да се знае от коя носна кухина започва кървенето. То много рядко започва едновременно от двете и спирането на кървенето в тази, в която е започнало, е много важен момент. Второто правило е голямата възможност кървящият пункт да е мястото на Киселбах. Тогава натъпкваме памук в носната кухина с мехлем или вазелин на около 2-2,5 см дълбочина и притискаме с пръст ноздрата. По-късно я пристягаме с лейкопласт за няколко часа. Целта е тампонът да смачка и тромбозира отворения кръвоносен съд. Позицията на тялото е много важна. Болният трябва да е седнал или полуседнал в леглото, за да не натича кръв в гърлото с последващи напъни за повръщане и увеличаване на кървенето. При всички случаи се препоръчва консултация със специалист.

 

 
 

Рекламни

loading...