Реклама


БОЛНО ДЕТЕ
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Детски - Болести

 

 

 

Болно ли е вашето дете? Вие добре познавате вашето дете и няма да ви е трудно да разберете, че нещо не е в ред със здравето му. Здравото бебе се храни добре, спи спокойно, а когато бодърства, има жив поглед, готово е за усмивка и за игра. По-голямо то дете не остава на едно място поради неговото любопитство, желание за игра, дори и да прави пакости, не  забравя да ви напомни, че вече е гладно.

Няма по-чувствителен барометър за здравословното състояние на детето от майчиното сърце.

То ще трепне, щом майката забележи, че бебето й, което досега никога не е повръщало,изведнъж повърне храната си. Майчиното сърце се присвива от тревога, когато чуе особения пронизителен плач, какъвто майката досега не е чувала. На наблюдателната майка ще направи впечатление, че голямото й дете отказва поканата на своите другарчета да излезе на игра, казвайки, че е уморено или направо, че нещо не му е добре. А когато допре устни до зачервената му бузка, тя разбира, че детето има повишена температура. Дори такива наглед

незначителни прояви - като пребледняването, предпочитане на леглото, събраните вежди с

бръчки на челото - не могат да убягнат от очите на мама. По-долу ще разгледаме накратко найважните признаци на заболяване у децата.

ОСНОВНИ признаци на заболяванията на детето

Повишена температура. За измерване на телесната температура на болното дете. У възрастните телесната температура е постоянна, като се колебае между 36,5-37 С при измерване подмишницата или в слабинната гънка. Обикновено сутрешната температура е по-ниска от следобедната. Докато възрастните поддържат нормална температура дори при големи горещини, кърмачетата, а още повече новородените, по-трудно регулират температурата си и при претопляне, както и през летните горещини, могат да ви покажат температура до 37,3-37,50С дори при пълно здраве.

По правuло noвишенama температура говорu за налuчuе на няkаkва uнфеkцuя у gememo. Изkлюченuята са pegku: Посоченuте вече случаu на претопляне, жаgната mpecka у новороденото u няkou смущенuя в обмяната на веществата. По-честа прuчuна за повишаване на температурата у gememo са ocmpume uнфеkцuu на guхателнume пътuща - хрема, възпалено гьрло, бронхuт u gp. Трябва ga запомнuте, че няма пряkа завuсuмост межgу  вucokama температура u тежестта на заболяването. Една невинна ангuна може ga прuчuнu температура go З9-40'С, а пневмонията може ga бьgе с температура З8'С.

Не почива на истината и твърдението на някои неосведомени хора, че леко повишената температура била по-опасна от високата. Въобще повишената температура означава борба между организма на болното дете и микроорганизмите, нахлули в тялото му.

При измерване на температура у болното ви дете над 39-40 С ще се наложи да повикате лекар или да отведете болното дете при него, а в краен случай - да предприемете мерки за бързото й снижаване поради опасност детето да изпадне в гърч.

Безапетитие. То съпътства острите храносмилателни разстройства и цели да осигури на храносмилателната система покой до оздравяването й. Уважавайте това безапетитие и не насилвайте болното дете с храна. За няколко дни то няма да умре от глад. Давайте му обаче достатъчно вода. Отказват храна и децата с възпалена лигавица на устата, особено люто, солено, кисело, много сладко, студени напитки .Понижен е апетитът и на децата с температура  при други инфекции, обаче след оздравяването апетитът им се повишава.

Не са редки случаите на мнимо безапетитие, при които детето поема полагащото му се количество храна, но майката, водена от желанието да има дете, пълничко като това на съседката, се оплаква пред лекаря, че детето й не яде достатъчно, дори че нищо не яде. А лекарят установява, че то е с тегло към горната граница на нормата и се изхожда два пъти на

ден, въпреки че "нищо не яде". Не бъдете като тази майка:

Ако подведете лекаря, той може да предприеме редица излишни изследвания.

Повръщане. То представлява обратно изхвърляне на част от стомашното съдържимо през устата. Понякога това става под голямо налягане, така че млякото или друга храна изтича даже и през носа. Трябва да се научите да отличавате повръщането от оригването, което е често у  кърмачетата. По време на сукането те поглъщат значително количество въздух. Като подържите след кърмене бебето в изправено положение, то оригва погълнатия въздух. Ако не

направите това, детето оригва в легнало положение, при което заедно с въздуха изхвърля малко количество мляко, което се стича по бузката му, попада на леглото, а когато е още в ръцете ви - на пода.

Ако изхвърленото при оригване не надвишава размера на мъжка длан, нямате повод за безпокойствие.

Повръщането е рефлекторен акт, който се задейства от дразненето на нервните окончания в гърлото, стомаха, червата и коремните органи. То може да се дължи на претоварване на

стомаха, дразнене на лигавицата му от погълнати вредни вещества, отрови, развалена храна и т..н. В други случаи причината е попадане на инфекциозни причинители - бактерии и вируси, в храносмилателния канал. Рядко повръщането се дължи на пряко дразнене на мозъчния център на повръщането от развиващ се там болестен процес. Има и психогенно повръщане: притесненият ученик повръща в момента, когато тръгва за училище, при което се налага да му дадете закуската, за да я изяде в междучасието. Някои чувствителни деца повръщат, щом видят отвратителни неща, като например разма¬зано от автомобил животно на улицата, муха в чини¬ята си и др.

Остро настъпилото повръщане в хода на някакво заболяване става не по-често от 1-2 пъти на ден и спира с преминаването на основното заболяване. При неспирни и при продължителни повръщания ще трябва непременно да се отнесете към лекар. При това вие трябва да можете да отговорите на следните въпроси на лекаря: Кога е настъпило? Колко пъти на ден? Вид на повърнатото? Примеси от кръв и др.? Цвят на повърнатото? Какво е консумирало детето, преди да повръща? Какви други болестни прояви сте забелязали? За пръв път ли получава детето ви пристъп от повръщане или ги е имало и друг път?

Изключителен важен признак  е наличието на жлъчка в повърнатите материи.. Ako повърнатото е с жълто зелен цвят, трябва без забавяне ga разтревожите u леkаря, защото това означава, че повърнатите материи идват несамо от стомаха, но и от червата.

 

 

 
 

Рекламни

loading...