Реклама


ОТ ПАНИЧЕСКА АТАКА НЕ СЕ ПОЛУДЯВА
(1 vote, average 1.00 out of 5)
ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО - ЛЕЧЕНИЕ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

Как да изградите умение да се справяме с паническата атака?

Първата стъпка към умението да се справяте с паническите реакции е да проумеете, че те не са опасни. Тъй като телесните реакции, съпътстващи паниката, са толкова силни, лесно може да ги възприемете като опасни. Но в действителност опасност не съществува. Физиологичните реакции в основата на паниката са естествени и защитни. Всъщност тялото ви е устроено да се паникьосва, за да можете бързо да се мобилизирате за бягство от ситуации, наистина опасни за оцеляването ви.

Проблемът възниква, когато тази естествена, защитаваща живота реакция се задейства извън контекста на непосредствена или очевидна опасност. Когато това стане, можете да напреднете в овладяването на паниката като се научите да не си въобразявате опасност там, където тя не съществува.Не .може  да "полудеете" при пристъп на паника

 

Няма да полудеете

Намаленият приток на кръв към мозъка по време на паника се дължи на свиване  на артериите - нормална последица от ускореното дишане. Това може да доведе до чувство за дезориентация и нереалност, които са плашещи. Ако се появи това усещане, напомнете си, че то се дължи просто на леко и временно отслабване на артериалната циркулация в мозъка ви и няма нищо общо с "полудяването”, независимо колко зловещо или странно е чувството. Никой никога не е полудя от пристъп на паника, въпреки че страхът от това е широко разпространен. Колкото и да е неприятно, чувството за нереалност накрая ще отмине и е напълно безобидно.

Добре е да знаете, че хората не "полудяват" внезапно или спонтанно. Психическите  разстройства, свързани с поведение, определяно като "лудост" (като шизофренията или обсесивно-компулсивното разстройство) се развиват много бавно  в течение на години и не възникват от пристъпи на паника. Никой не е започнал да халюцинира или да чува гласове по време на пристъп на паника (освен в редки случаи, в които паниката е предизвикана от свръхдоза наркотици като LSD кокаин). Накратко, пристъпът на паника няма да доведе до полудяването ви, независимо колко смущаващи или неприятни са симптомите.

Няма да загубите контрол над себе си в резултат на паниката

Поради силните реакции в тялото ви по време на паника лесно може да си в образите, че ще загубите контрол. Но какво означава това? Напълно да се парализирате? Да действате некотролируемо или да изпаднете в амок? Не  е известно това да се е случвало. Ако не друго, по време на паника сетивата и бдителността  ви са изострени по отношение на една цел: бягството. Побягването или опитът да избягате са единствените вероятни реакции по време на паника. Пълната загуба на контрол по време на паника е просто мит.

 

 

 
 

Рекламни

loading...