Реклама


КОГА МЕДИКАМЕНТИТЕ ПРИ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО СА ОТ ПОЛЗА
(0 votes, average 0 out of 5)
ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО - ЛЕЧЕНИЕ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

Прекият досег многократно се е доказвал като най-полезния метод за преодоляване на фобиите.

Но на някои хора може  да им е трудно да започнат терапията чрез досег.

Когато нивото на тревожността ви е много високо или сте отбягвали дадени ситуации дълго време, първоначалната ви съпротива към първите няколко сеанса може да е доста силна. Възможно е - буквално - да ви е трудно "да излезете през вратата". Именно в този случай медикаментите понякога са полезни. Макар да не предлагат дългосрочно решение, те понякога са от полза за преодоляването на първоначалните блокажи и бариери. След като добиете по-голяма самоувереност в способността си да се справяте с отбягваните ситуации, можете постепенно да спрете лекарството.

 

Два типа лекарства могат да помогнат за улесняването на досега в началото. И двата типа намаляват честотата и интензивността на пристъпите на паника достатъчно, за да ви помогнат да превъзмогнете първоначалната си съпротива. По този начин те намаляват и предварителната тревожност .

SSRI антидепресантите като Paxil и Zoloft често помагат като намаляват тревожността и депресията. Това определено ще засили мотивацията ви да практикувате досег. Обикновено терапевтичните ползи се проявяват след три до четири седмици. Освен това, ако сте чувствителни към тези лекарства, най-добре е да започнете с ниска доза - например половин или дори четвърт таблетка дневно и постепенно да увеличите до 1 таблетка дневно, обикновено приемана сутрин .

Можете да вземете ниска доза безнодиазепинов транквилант като 0.5 мг Кlonopin/Ривотрил/ или 0.25 мг Хапах около половин час преди сеанса. При бензодиазепините трябва да се спазват две условия. Първо, важно е дозата да бъде ниска, тъй като ако вземете достатъчно висока доза, за да маскирате тревожността си,

няма да постигнете десенсибилизация. За да бъде ефикасна десенсибилизацията, винаги е необходимо да изпитате известна тревожност. Ако медикаментът се приема няколко пъти на ден, макар понякога това да е необходимо и често да се предписва по този начин, има по-голяма вероятност да се стигне до зависимост и евентуално пристрастяване. Ако не приемате медикаменти, съветът е да пробвате с антидепресантите, преди да опитате с ниска доза безнодиазепинов транквилант, тъй като антидепресантите не крият риск от пристрастяване. И в двата случая в крайна сметка ще е необходимо да предприемете досег без помощта на медикаментите, ако искате напълно да победите страха си.

 

 
 

Рекламни

loading...