Реклама


ДРАЗНЕНЕ В ОЧИТЕ
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Здраве - Очи

 

Какви са причините за дразнене в окото?

Очите са от решаващо значение за почти всяка дейност, затова проблемите с тях изискват внимание. За щастие, оплаквания са в повечето случаи досадни, отколкото сериозни.

Зрението неминуемо се променя с възрастта. С напредването на годините се увеличава риска от по-сериозни проблеми с очите. Някои процеси не могат да бъдат предотвратени, но медикаментозното лечение или офталмологичните операции могат да забавят или да спрат дегенеративните заболявания. Този раздел включва най-често срещаните проблеми с очите и разглежда някои аспекти на отслабването на зрението.

Насинено око

Така нареченото  насинено oko се причинява от кървене под кожата около очите. Понякога насиненото око е симптом за по-сериозна травма, дори за фрактура на черепа, особено ако са насинени двете очи или е имало травма на главата. Въпреки че този тип наранявания не са сериозни, кръвоизливът в окото, наречена хифема, е опасно състояние, което може да влоши зрението и да повреди роговицата. В някои случаи, може да причини дори глаукома.

Грижи за очите при насинено око

С лек натиск, поставете лед или студен комрес в зоната около очите за 10-15 минути. В никакъв случай не притискайте върху самото око. Поставете студен компрес колкото е възможно по-скоро след травмата, за да намалите отока.

· Уверете се, че няма кръв в бялата и цветната част на окото.

Медицинска помощ

Потърсете медицинска помощ незабавно, ако имате проблеми със зрението (двойно виждане, замъгляване), силна болка или кървене в окото или от носа.

Грижи за очите

· Защитете очите срещу вредното влияние на слънцето. Купете си слънчеви очила, които блокират ултравиолетовата (UV) светлина.

· Яжте храни, съдържащи витамин А и бета-каротин,

като моркови, сладки картофи и пъпеш.

· Оптимизирайте зрението с подходящи очила.

· Използвайте добро осветление.

· Ако зрението е увредено, използвайте помощни средства за отслабено зрение като увеличителни лупи за четене и книги с едър шрифт.

Сухота в очите

Сухотата в очите се изразява в усещане за парене, дразнене и дращене, когато премигвате, сякаш в очите ви има пясък. Очите са леко зачервени. Отделянето на сълзи намалява с напредването на възрастта. Сухотата обикновено засяга и двете очи, особено при жените след менопауза. Някои лекарства (като сънотворни, антихистамини и някои препарати за високо кръвно налягане) могат да причинят или да влошат сухотата в очите. Някои заболявания и състояния също могат да причиняват сухота.

Какво да правим, ако имаме сухо око?

·  Ползвайте така наречените изкуствени сълзи, които не съдържат съставки, целящи да премахнат зачервяването (и които могат да влошат симптомите). Ако сте чувствителни към консерванти, опитайте лубриканти без консерванти в дози за еднократна употреба. Ако очите ви пресъхват нощем, използвайте гел лубрикант преди лягане. Посъветвайте се с офталмолог кои са подходящите за вас средства.

· Не насочвайте сешоари, климатици и вентилатори към очите си.

· Мигайте често, за да разнасяте по-равномерно сълзите. Не търкайте очите си.

· Носете очила във ветровитите дни и ползвайте специални очила за плуване.

· Обмислете използването на овлажнител през зимата, за да освежите въздуха.

Потърсете медицинска помощ, ако оплакванията не преминат въпреки полаганите самостоятелни грижи. Вашият лекар може да предпише лекарства за хронична сухота в очите и  да ви насочи към специалист, ако е необходимо.

Очите сълзят и се овлажняват като реакция на сухотата и дразненето. Сълзенето на очите се наблюдава често при инфекция като конюнктивит. Сълзенето може да се дължи на алергична реакция към консерванти в капки за очи или разтвор за контактни лещи, също може да е резултат и от запушване на каналчетата, които всмукват сълзите към вътрешността на носа.

Обилното сълзене може да предизвика още по-силно дразнене и сълзене.

Грижи при сухо око

· Поставяйте топъл компрес върху клепачите за 10 мин два-четири пъти дневно.

· Не търкайте очите.

· Подменяйте спиралата за мигли най-малко веднъж на три месеца. Тя може да се замърси с бактерии, които се прехвърлят от апликатора в окото .

· Следвайте указанията за носене, почистване и дезинфекция на контактни лещи.

Петънца, точици в окото

Подобната на желе субстанция зад лещата на окото (стъкловидното тяло) се поддържа и разпределя равномерно в очната ябълка от мрежа фини влакна (фибрили). С напредването на възрастта, тези влакна се сгъстяват и се събират на възли, вследствие на което се появат петънца, снопчета или ивици, които ту се появяват, ту изчезват в зрението, които се появяват постепенно и стават по-малко забележими с течение на времето, обикновено са безвредни и не изискват лечение. Петна, които се появяват изведнъж, могат да подсказват по-сериозно заболяване на очите като кръвоизлив или отлепване на ретината. Ретината е светлочувствителен слой от тъкан в задната част на окото, който предава визуалните изображения на мозъка.

Ако виждате облак от петънца или паяжина, особено придружени с проблясъци от светлина, незабавно отидете на очен лекар (офталмолог). Тези симптоми могат да показват разкъсване или отлепване на ретината - състояние, което изисква бърза операция, за да се предотврати загуба на зрението.

Конюнктивит

Зачервяване и сърбеж в едното или двете очи. Замъглено зрението и чувствителност към светлина. Струва ви се, че имате песъчинки в окото, очите отделят секрет, който образува коричка през нощта.

Всичко това са признаци на бактериална или вирусна инфекция, чието медицинско название е конюнктивит е възпаление на мембраната, наречена конюнктива, която покрива вътрешността на клепачите и част от очната ябълка.

Възпалението превръща конюнктивита в много неприятно състояние, но то обикновено е безвредно за зрението. Въпреки това, тъй като може да бъде заразен, конюнктивитът трябва да се диагностицира и лекува своевременно, тъй като в противен случай може да предизвика усложнения.

Вирусният и бактериалният конюнктивит са често срещани сред децата, но засяга и възрастните, тъй като са много заразни. Вирусен конюнктивит обикновено се отличава с отделяне на воднист секрет, докато при бактериален конюнктивит се отделя гъст жълто-зелен секрет, но понякога е трудно да се направи разлика.

Алергичният конюнктивит обикновено засяга и двете очи и се появява като реакция на някакъв алерген (като цветен прашец), а не от инфекция. Освен силния сърбеж, сълзене и възпаление на окото, болният може да има хрема, кихане и сърбеж в носа.

Как да облекчим симптомите

· Поставете топъл компрес на засегнатото око или очи. Намокрете чиста кърпа без власинки в топла вода, изстискайте я и я наложете върху леко затворените клепачи .

· Алергичният конюнктивит обикновено се влияе добре от хладни компреси.

Превенция на конюнктивит

Тъй като инфекциозният конюнктивит е силно заразен, добрата хигиена е решаващият метод за контрол. След като вие или член на вашето семейство сте били диагностицирани с инфекцията, следващите стъпки ще ви помогнат да не я предадете на другите:

· Не пипайте очите си с ръце.

· Мийте ръцете си често.

· Сменяйте кърпите и хавшште на болния всеки ден. Други хора не бива да ги ползват.

· Сменяйте дрехите и се къпете всеки ден.

· Сменяйте калъфката за възглавницата всяка вечер.

· Подменяйте козметиката за очи, особено спиралата за мигли, на всеки три месеца.

· Не използвайте общ разтвор за контактни лещи, козметика за очи, носни кърпички  или други лични вещи

Ако имате някакви симптоми на конюнктивит, отидете на лекар. Той може да направи посявка на очния секрет, за да определи вида на инфекцията. След това ще ви предпише антибиотични капки или мехлеми, ако инфекцията е бактериална.

Вирусният конюнктивит изчезва от само себе си. Ако вашият лекар установи, че имате алергичен конюнктивит, той може да ви назначи лечение на алергията или очните симптоми.

Тъй като инфекциозният конюнктивит е силно заразен, ограничете контактите на болното дете.

 

Прочетете още:

Чувствителност към отблясъци в очите

 
 

Рекламни

loading...