Реклама


КЕРАТОДЕРМИЯ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Кожни болести

 

 

 

 

Какво представлява кератодермия?

Кертодермията е наследствено заболяване, свързано с нарушения в процеса на обмяната на веществата в организма.

Кератодермия на стъпалата

Лечението на хроничното вроговяване на стъпалата трябва да започне вътрешно. При това не бива да се приемат никакви силно действащи препарати - основа на курса ще бъдат витамините. Хроничните мазоли мога да се омекотят с витамин А или препарата "Ретинол". Ретинолът е маслоподобно вещество, предписва се по 5-10 капки три пъти дневно. Обикновено витамините се приемат веднага след хранене.

Лечение на кератодермия

Също така за ефикасни се смятат комплексите от витамини, включващи цялата група В и аскорбинова киселина. Още по-добре ще бъде, ако в комплекса влизат и минерали, в това число и сяра. Впрочем сярата може да се взема и отделно. В този случай комплексът от витамини се пие, както е описано на опаковката, а сярата - по специална схема: по 0,5 грама 1-2 пъти дневно в продължение на 5 дни, следват 3 дни прекъсване и така - 5-7 цикъла.

Ако лечението се провежда под лекарско наблюдение, се препоръчва под особено вроговените участъци да се вкарва 1 %-ов разтвор на новокаин по 75-100 мл. За убождането се избират няколко точки непосредствено във вроговената част и целият обем се дели на равни дози в зависимост от броя на инжекциите.

В специализираните клиники могат да се предложат различни варианти физиотерапия, които почистват кожата от вроговените части. Това може да бъде фонофореза (когато лекарствените средства проникват под кожата с помощта на звукови вълни), течен азот и други.

Традиционната медицина също така препоръчва вани за краката със сода бикарбонат (сода за хляб). Може да се направи следната смес: в 5 литра вода се слагат 2 супени лъжици сол, 2 чаени лъжички сода и няколко капки йод. Водата трябва да бъде умерено топла, продължителността на накисването в нея - 10-15 минути.

Още един вариант: лимонена киселина на върха на ножа и ланолин (толкова, че водата да стане мазна на пипане).

Препоръчва се след вземане на ваната върху вроговените участъци да се наложи маслен компрес. В качеството на лечебна съставка може да се използва мазило с аевит, винилин или специални препарати, употребявани при кератоцитоза. А може просто да се загрее до 36 С произволно растително масло, да се капнат в него няколко капки йод, да се напои памук и да се сложи на болното място. Памукът се покрива с парче полиетилен и се загръща с плътна тъкан. Компресът може да се остави и за през нощта.

И ваните, и компресите забележимо омекотяват вроговения кожен слой. След приложените процедури той може внимателно да бъде отстранен. Най-добре е да се използва пемза или специална стъргалка за крака, но в никакъв случай скалпел или нож. Размекнатата кожа лесно губи чувствителността си и ако оперирате с остри предмети, рискувате да премахнете повече плът, отколкото трябва, и по този начин да увеличите площта на поразеното място.

Разлика между стари кератоми и мазолите

Застарелите кератоми се различават от обикновените сухи и мокри мазоли по това, че при тях, както и при брадавиците, се образува своеобразна коричка. Мазолът се оформя във вид на конус, чийто остър връх може да стига доста навътре в кожата. Нарича се още и проникващ. Смята се, че от подобен мазол можем да се отървем само ако напълно премахнем коричката. Това се постига чрез постепенно размекване на мазола и премахване на отлюспващите се частици.

В домашни условия ефектът на отлюспване може да се постигне по няколко начина. Най-простия вече го описахме по-горе: чрез ваните за крака и маслените компреси. Но има и по-ефикасни методи.

Остраняване на кератома чрез медицинска жлъчка

Ако кератомата сериозно ви притеснява, рискувайте и се опитайте да я изгорите с медицинска жлъчка. Този препарат има доста остра миризма, но затова пък резултатът е оптимистичен - мъртвата кожа пада на пластове, като отдолу се показва розова и свежа тъкан. Този препарат трябва да се използва след ваната със сода (за размекване). Изсушете краката си, намажете мазола с жлъч, покрийте го с чиста марля или бинт (желателно е да не се използва памук) и бинтовайте плътно, за да не се смъква.

Подобен компрес е по-добре да не се оставя за през нощта, а най-много за 2-3 часа. След свалянето му трябва внимателно да отстраните всичко, което се отделя. Не използвайте нож или каквито и да било остри предмети. За целта е най-подходяща шпатула за депилация. Намажете почистения мазол с мазен крем и обуйте памучни чорапи за през нощта. Такова почистване мо¬жете да правите не по-често от 2-3 пъти в седмицата, докато кератомът изчезне напълно. Признак за окончателното излекуване ще стане изчезването на корич¬ката на мазола, тоест цялото стъпало ще е еднакво меко и розово.

Отстраняване на кератома чрез крем за депилиране

Още една оригинална, макар и доста рискована, рецепта е кремът за депилиране. Да, същият крем, с помощта на който премахваме нежеланите косъмчета. Кремът трябва да се нанесе на сухите стъпала така, че напълно да покрие вроговените участъци. След това се оставя да действа за 7-10 минути (при определяне на времето се ръководете от инструкцията към крема; за петите е подходящ режимът, който се препоръчва за дебелите твърди косми). Следва премахването заедно с отделящите се частички кожа. След процедурата краката трябва да се измият с топла вода БЕЗ САПУН или други миещи средства и да се намажат с мазен крем. За по-нататъшната обработка на мазолите е напълно подходящо маслото за след депилация.

Народно средство за отстраняване на кератоми

Ако не искате да рискувате и да прилагате химически препарати, си пригответе средство, което се е използвало още от вашите прапрабаби. То се състои от картофи и ленено семе. Пресните обелки от картофите трябва да се измият, да се накълцат на дребно и да се смесят със шепа ленено семе. Тази смес се залива с малко вода (колкото да покрие сместа) и се вари, докато стане на кашичка. Кашичката се оставя да изстине малко и краката се потапят в още топлата смес за 15 минути. След това старателно измийте краката си, изсушете ги и ги намажете с мазен крем.

А ето и най-радикалния начин да се отървете от "проникващите" мазоли - да ги "сондирате". Не, не става дума за мъчения или садомазохизъм! Наскоро беше внедрен така нареченият апаратен метод за обработка на мазоли. Впрочем същият принцип се прилага и при инструменталния (или апаратен) педикюр. За целта се използва специален апарат с набор от приставки с различна степен на грапавина. Чрез този метод може да се излекуват и брадавиците по стъпалата. В края на процедурата мястото на премахнатото кожно образувание се обработва с течен азот или със специален разтвор. В сравнение с традиционните методи на лечение на мазолите "сондирането" е по-ефикасно - с гаранция, че мазолъ т няма да възникне на предишното си място след известно време. Главното, което трябва да помните: обработката се прави само на сухо стъпало! Иначе рискувате заедно с мъртвата кожа да отстраните и доста значително парче жива плът.

 

 

д-р Васил Димитров

 
 

Рекламни

loading...