Реклама


ФЛУОРЕСЦЕНТНАТА СВЕТЛИНА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ПАНИЧЕСКИ АТАКИ
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

Ярката слънчева светлина и паническите атаки

Ярката слънчева светлина, или страха от нея,  са свързани с пристъпите на паника, според ново изследване.

Минали проучвания са показали, че сезоните влияят върху  паническо разстройство, но ново проучване е изследвало конкретно колко точно светлина може да предизвика пристъп на паника.

Хората, страдащи от тревожни разстройства имат фотофобия

Изследователи от университета в Сиена в Италия сравняват 24 пациенти с паническо разстройство с 33 контролни пациенти, които са били здрави. Здравите  били привлечени от ярка светлина, докато групата с паническо разстройство демонстрирала отвращение към ярка светлина.

Използван е Въпросник за оценка на фоточувствителност, в него изследователите питали пациентите, как ще оценят изявления като "Моят идеален дом разполага с големи прозорци," или "Слънчевата светлина е толкова досадна за мен, че аз трябва да нося слънчеви очила, когато излизам”.

"Съществуват доказателства, които подкрепят твърдението, че фотофобия е свързана с паническо разстройство, например при някои хора, флуоресцентна светлина може да предизвика пристъпи на паника. Изследването доказа, че хората с паническо разстройство често се предпазят от светлина, например  като носят слънчеви очила." каза ръководителят на изследването Джулия Кампиноти.

Фотофобията може да е спусък на паническите атаки

"Ние вярваме, че фотофобия е един от елементите, които могат да повишат риска от получаване на панически атаки, при хората, страдащи от пристъпи на паника, но това е едно малко проучване, така че, то трябва да бъде потвърдена от по-дългосрочно изследване," разказва Кампиноти. "Например, ние трябва да разберем, дали фоточувствителността и панически атаки продължават да  имат взаимовръзка с течение на времето. Ако можем да потвърдим това, тогава ние може да бъдем в състояние да предприемем стъпки, за да се избегнат някои от спусъците на пристъпи на паника. Важно е да се отбележи, че работата ни показва, връзка между паническите атаки и силната светлина, а не непременно задължителен ефекти между двете. Ние все още не знаем какво точно може да бъде  причината, но вероятно има някаква основната биохимична основа ".

Депресия, комбинирана с тревожно разстройство не може да се лекува с излагане на силна светлина

 

Тези находки потвърждават, че депресията, комбинирани с безпокойство, не могат да бъдат лекувани със светлинна терапия. Смяташе се, че депресията е резултат от липсата на слънчева светлина. но, когато тя е в комбинация с тревожно разстройство, силната светлина не би могла да се яви като „лечител” на депресията.


 
 

Рекламни

loading...