Реклама


ЗАЕКВАНЕ. ЗАЩО ХОРАТА ЗАЕКВАТ?
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Психично здраве - Състояния

 

 

 

Заекване. Какви са причините за заекването?

Изследователите не знаят какви са точните причини за заекването, но се наблюдава известна тенденцията да се разпространява в семейства, където това разстройство е присъствало в предишни поколения.

Други фактори, които могат да причинят заекване са:

Развитие на езика. Малките деца, могат да имат проблеми и да заекват, защото те все още не са усъвършенствали езика, за да могат да кажат онова, което искат да кажат. Повечето деца надрастват заекването.

Трудности в предаването на сигнала. Заекването може да се появи, когато има проблем в сигнала между мозъка, нервите и мускулите. Този проблеми може да настъпи при деца, но може да се появи и при възрастни, които са имали инсулт или други мозъчни наранявания.

Заекването се засилва, когато човек е под стрес, силно развълнуван или под натиск. Не е ясна точно причината, защо хората, които заекват не изпитват подобни затруднения, когато пеят.

Рискови фактори

Фактори, които увеличават риска от появата на заекване е по-висока в следните случаи:

Фамилна анамнеза. Заекването се появява в семейства с данни за това разстройство в предишни поколения. Изследователите, обаче не са открили ген, който да се свързва със заекването

Пол. Момчетата са с по-голяма вероятност да развият това разстройство в сравнения с момичетата.

Какво е лечението на заекването?

Терапията, която повлиява заекването е говорната терапия. Ако вашето дете има проблеми с речта в последните 6 месеца и то е над 5-годишна възраст трябва да потърсите терапевт за  справяне със заекването.

 

 

 
 

Рекламни

loading...