Реклама


ЛИЧНОСТНО РАЗСТРОЙСТВО
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Психично здраве - Състояния

 

 

 

Психиатърът д-р Йордан Йорданов е началник на отделение в центъра по психично здраве и превенция във Военномедицинска академия в София. Той е и магистър по клинична и консултативна психология от Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

- Как вие, психиатрите, можете да превърнете отрицателните емоции в положителни, д-р Йорданов?

- Това се случва чрез т. нар. невро-лингвистично програмиране, което трансформира един вид емоции в такива с обратен знак. Затова е възможно негативните изживявания да станат положителни. А оттук пък се избягват психични разстройства, за които са характерни негативни емоции. Както се вижда, наблюдава се една странна връзка: от една страна, негативните емоции могат да предизвикат психични разстройства, стига да са много силни, интензивни и продължителни, а от друга - всички психични проблеми са съпроводени с негативни емоции. Има, разбира се, и изключения - например при биполярното афективно разстройство в манийната му фаза част от хората изпитват и позитивни усещания, дори много силна радост, еуфория. При някои органични заболявания като т. нар. Мория синдром...

- Какво представлява той?

- До него се стига вследствие на увреждане на челния дял на мозъка, а характерното при изявата му е глуповата веселост, хората стават безпричинно радостни. Вижте, емоциите сами по себе си са коректив на нашето поведение. Защото организмът реагира на външната среда по различни начини и един от тях е чрез емоциите. Когато ефектът е благоприятен, а нашият живот добър и спокоен - тогава изпитваме позитивни емоции. Негативните са сигнал, че нещо при нас не е наред. Искам да подчертая, че вместо да се стремим да коригираме емоциите чрез професионална помощ, водещата ни цел трябва да е да живеем позитивно. В това се състои проактивната роля на разума, който трябва да предвиди в каква ситуация какви емоции ще изпитаме. И съответно да попадаме в такива, при които ще ни съпътстват само положителни изживявания.

- Има обаче хора, които въпреки всичко сами се поставят в положение, което ще им донесе само отрицателни чувства. Това нормална реакция ли е?

- Има такива случаи, а причините са различни. Например човек си търси работа. Тъй като е притиснат от обстоятелствата и трябва да издържа семейството си, той се съгласява да попадне в ръцете на началник, който е прекалено строг, който ще го тормози, потиска и унижава. Друг пример е встъпването в брак, за който предварително има сигнали, че няма да е успешен, че ще доведе до разочарования, заради принудата. До тази ситуация често се стига, ако жената забременее и се омъжи за мъж, когото не обича. Естествено още в началото тя изпитва негативни емоции, а с развитието им те стават и нетърпими.

- Какво ще посъветвате хората в този случай?

- Да преценяват предварително в какво положение ще се насадят и да избягват ситуациите, които със сигурност ще им донесат негативни емоции.

- Обяснете последствията за психиката, ако примерно имаме шеф, оказващ силен тормоз?

- Натискът, който ни се оказва от хора или ситуации, може да претърпи 2 развития. Или да станем по-силни, по-опитни, по-можещи и по-знаещи, или да ни разруши. Това обаче зависи от нагласата на човека. А емоцията, която изпитва, е в състояние да го подкрепи и подпомогне, но и да му навреди. И ако се върнем назад - негативните изживявания ни разрушават, защото са проява на нагона към смъртта.

- Но има личности, които не могат да се държат по друг начин с хората, освен да ги мачкат, и то нонстоп.

- При тези хора поначало емоционалният баланс е нарушен. Постарому те се наричаха психопати, но понеже звучи обидно, днес се използва думата личностно разстройство (т. е. човекът е леко разстроен). Има обаче тънка разлика с характеропатията. Тя се получава при органични заболявания като травма на главата. Тогава човек става по-плачлив или избухлив, докато психопатът е такъв по рождение и емоциите му първоначално са увредени. С течение на възрастта, ако последният е в спокойна среда и му се оказва психологична помощ, може да се подобри. Не да се излекува, но да се контролира. Ако средата е негативна, разстройството на психопата става по-тежко.

 

trud.bg

 
 

Рекламни

loading...