Реклама


СПРАВЯНЕ С ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО ЧРЕЗ ДОСЕГ
(0 votes, average 0 out of 5)
ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО - ЛЕЧЕНИЕ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

Кое насърчава успеха при справяне с паническо разстройство?

 

1.         Помощта на партньора или съпруга ви

Когато партньорът или съпругът ви подкрепя възстановяването ви и е готов да ви помага по време на самия процес на досег, резултатите често са чудесни. И обратно, ако партньорът ви е безразличен, неотзивчив или съзнателно или несъзнателно се противопоставя на възстановяването ви, успехът при досега може да бъде трудно постижим. Ако усещате, че партньорът ви спъва напредъка ви в преодоляването на фобиите, може би е добре и двамата да се консултирате с компетентен брачен консултант, запознат с лечението на фобии.

 

2. Готовност да изтърпите известен дискомфорт

При досега с обектите на страха, неизбежно ще изпитвате по-голяма тревожност, когато започнете да се изправяте пред фобийни ситуации в реалния живот. Терапията чрез досег е трудно начинание и изисква готовност да понесете известен дискомфорт. Може да се изкушавате да не започвате или да не продължите с досега, защото се ужасявате от неприятните усещания. Затова е много важно да се възнаграждавате за усилията. В някои случаи ниските дози слаби транквиланти са полезно помощно средство в първите фази от терапията чрез досег. Те могат да намалят тревожността достатъчно, за да стане процесът поносим и пак да има десенсибилизация.

3.Способност да се справите с първоначалните симптоми на паниката

Страхът от пристъпа на паника вероятно е най-голямата спирачка за предпри емането на терапия чрез реална десенсибилизация. Ако сте развили множество умения за справяне с ранните симптоми на паниката , можете да подходите към досега със значителна увереност. В наши дни много програми за лечение на фобии учат хората да се справят с физическите реакции, свързани с паниката, преди да започнат програмата на постепенен досег.

4.         Способност да се справяте с временния неуспех

Някои хора прекратяват програмата на досег, след като преживеят един или два неуспеха, защото не осъзнават, че временните неуспехи са нормална и предвидима част от процеса. Способността ви да понесете временните неуспехи по време на всекидневните сеанси е определяща за крайния успех.

5.         Готовност да практикувате редовно

Редовната практика - с други думи 3 до 5 пъти седмично - несъмнено е най-добрият прогнозен фактор за успеха на досега. Нищо не може да я замести. Опитът  показва, че клиентите, които практикуват редовно, са онези, които се възстановяват. Няма фобия, която да не може да бъде превъзмогната чрез редовно и упорито практикуване на досег. В тази област определено важи правилото "постоянството печели".

Кое спъва успеха при справянето с паническото разстройство?

Противоположното на всяко от гореспоменатите условия ще спъва успеха ви в терапията чрез досег: липсата на сътрудничество от страна на партньора ви, неспособността ви да понесете известен дискомфорт, липсата на умения за справяне с паниката, нежеланието да се оттеглите, когато оттеглянето е уместно, неспособността да се справите с временния неуспех и/или нежеланието да практикувате редовно. В допълнение клиничните изследвания показват, че следните два фактора могат да спънат успеха на терапията чрез досег:

Депресия

Хората, които страдат от клинична депресия, свързана с агорафобията или социалната фобия, обикновено са по-малко мотивирани да практикуват досег. А когато все пак практикуват, те са склонни също да омаловажават успехите и напредъка. Обичайните симптоми на клинична депресия са:

•           Умора и липса на енергия

•           Самообвинения и чувство на малоценност

•           Загуба на интерес или удоволствие от обикновените дейности

•           Трудности с концентрацията

•           Понижен апетит

•           Проблеми със съня

•           Мисли за самоубийство

Ако имате три или повече от горните симптоми, добре е да си направите клинична консултация, преди да предприемете сами програма за лечение чрез досег. Когнитивната поведенческа терапия е изключително ефикасно лечение за депресията. В по-сериозните случаи приемането на антидепресенти под лекарски контрол може да помогне настроението ви да се повиши достатъчно, за да позволи практикуването на реална десенсибилизация.

Алкохол и транквиланти при справяне  с паническото разстройство при досег

Алкохолът или високите дози леки транквиланти обикновено пречат на терапията чрез досег. Необходимо е да изпитате известна тревожност по време на досега с фобийна ситуация, ако искате да усвоите нови и по-адаптивни реакции към нея. Хората, които осъществяват терапия чрез досег, докато приемат високи дози леки транквиланти, често имат рецидиви след спирането на медикаментозното лечение. Това е по-малко вероятно, когато сте взимали ниска доза (например 5 мг или по-малко Xanax дневно). Всъщност, ниските дози транквиланти в някои случаи могат да помогнат за започването и поддържането на програмата за лечение чрез досег.

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...