Реклама


САМОПОМОЩ ПРИ ПАНИЧЕСКА АТАКА. АГОРАФОБИЯ
(13 votes, average 4.38 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 


 

Самопомощ при паническа атака - част трета - агорафобия

 

 

Нерядко случващите се панически атаки резултират в агорафобия - страх от открити пространства или от тълпи, страх от невъзможността за "изход". По същество агорафобията е страх от получаване на паническа атака и се лекува именно паническото разстройство.

При невъзможност за напускане на дома, терапевтът би могъл да посещава дома на пациента или да се провеждат онлайн консултации.
Ето една мисъл по отношение оставането ни в безопасното пристанище на дома и дали това е добрата алтернатива в сравнение с ветровете и вълните на живота:

"Корабът в пристанището е в безопасност, но не за това са построени корабите!" Беназир Бхуто, премиер-министър на Пакистан и първата жена, оглавила правителство в ислямска държава.

В океана на живота има всичко. Има вятър, бури и вълни. Има други кораби - хора. Но ние сме оборудвани да живеем именно в тези вълни и целта на живота ни се състои точно в това да се научим да обичаме бурите, да ги посрещаме радостно, с обич и разтворено мъдро сърце! Защото онези морси чудовища, които ни се струва, че виждаме в житейските превратности, всъщност са в огромна степен само проекции на собственото ни подсъзнание. Проекции на страха на онова мъничко детенце в нас, което още го е страх от тъмното, неизвестното, риска и от... собствената му сянка! Детенце, което просто е нужно да бъде успокоено, за да съзрее до зрялата ни емоционалност, разтворена за поемането на премерени рискове и за досега с непознатото!

 

Следва продължение

Орлин БАЕВ - психотерапевт

 

Вижте още:

Самопомощ при паническа атака - част първа

Самопомощ при паническа атака - част втора

Самопомощ при паническа атака - част трета

 

 

Коментари  

 
+2 #1 meduna 2014-08-07 13:54
Здравейте, прочетох статиите Ви. Някак без да знаех как, миналата седмица се справих с три поредни панически атаки (първите в живота ми). Всъщност днес разбрах, че са били точно това. Статиите Ви са написани много достъпно, а на тези, на които им се случва това състояние искам да кажа, да ги научат наизуст и да ги прилагат. Аз се справих с дълбоко дишане и леки упражнения с балансиране - стоене на един крак и други подобни дивотии, за да мисля за нещо друго(до един главен път :-) ),с и мантрата "да става каквото ще"... Понеже вече се притеснявам това да не се повтори докато съм на работа, ще се пробвам да приложа съветите Ви ... Благодаря Ви много. Поздрави.
 
 

Рекламни

loading...